België-Luxemburg heeft er tweesterrenrestaurant bij

België-Luxemburg heeft er tweesterrenrestaurant bij

Michelin heeft vandaag de selectie van de Michelingids België en Luxemburg 2023 voorgesteld in het Koninklijk Theater van Bergen. Tijdens de presentatie werd Bozar Restaurant beloond met twee Michelinsterren.

Deze selectie omvat 816 restaurants, waaronder 149 restaurants bekroond met ten minste één Michelinster en 147 Bib Gourmand restaurants.

Dit jaar wordt één restaurant met tweesterren aan de selectie toegevoegd, 16 restaurants met een ster, vier groene sterren en 22 Bib Gourmand restaurants.

'Onze inspecteurs en inspectrices hebben hun hart en ziel gestoken in deze nieuwe selectie van Belgische en Luxemburgse restaurants', aldus Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelingidsen.

Creativiteit gastronomie

Michelin: 'De nieuw onderscheiden restaurants, vaak gedragen door jonge chefs, tonen de creativiteit van de Belgische en Luxemburgse gastronomie aan, net als de groeiende interesse om gerechten aan te bieden die aandacht hebben voor de ecologische uitdagingen van onze tijd, zonder evenwel aan smaak in te boeten.'

Restaurants met drie Michelinsterren

De drie Belgische restaurants met drie Michelinsterren behouden hun onderscheiding: Peter Goossens, Viki Geunes en Tim Boury zijn de vaandeldragers en voortrekkers van de topgastronomie in België. Een bezoek aan Hof van Cleve (Kruishoutem), Zilte (Antwerpen) en Boury (Roeselare) is een ervaring van het allerhoogste niveau.

Michelin: 'Deze chefs ontwikkelden elk een eigen signatuur, een persoonlijk eerbetoon aan klassiek meesterschap en creatieve intelligentie. België behoudt dit jaar dan ook zijn drie restaurants met drie sterren.'

Nieuw restaurant met twee Michelinsterren

Karen Torosyan van Bozar Restaurant in Brussel is al jarenlang een toonbeeld van vakmanschap. Michelin: 'De minutieuze chef brengt oude recepten tot leven met een zeer eigen oog voor detail. Zijn verbluffende ‘en croûte’ gerechten zijn de uithangborden van zijn persoonlijke keuken.'

Michelin vervolgt: 'Chef Torosyan weet de emotie die hij in zich heeft over te brengen naar het bord. Zijn ontwikkeling is uitermate boeiend om volgen. Een evolutie die hij geduldig maakte, stap na stap, om vandaag uiteindelijk onderscheiden te worden met twee sterren.'

Totale selectie Michelin

In totaal telt de 2023 selectie voor België en Luxemburg 22 restaurants met twee Michelinsterren.
16 nieuwe restaurants worden bekroond met 1 ster. Maar liefst 16 restaurants worden bekroond met een eerste Michelinster en hebben dat te danken aan de persoonlijkheid van hun chefs.

Michelin: 'De creativiteit waarmee Nicolas Decloedt (Humus x Hortense in Elsene, reeds onderscheiden met een Groene Michelinster), Grégoire Gillard (Barge in Brussel) en Clément Petitjean (La Grappe d’Or in Autelbas) groenten en kruiden sublimeren, zet de duurzame golf in de verf die gaande is bij restaurants in België. Het product op een pedestal zetten is tevens de core business van Benjamin Laborie (La Table Benjamin Laborie in Ohain), Mathieu Vande Velde (Le Roannay in Francorchamps) en Manon Schenck (La Table de Manon in Grandhan). Grégory Gillain van zijn kant laat zijn terroir spreken bij La Grange d’Hamois in Emptinne. Originaliteit en generositeit zit Tanguy De Turck van Le Vieux Château in Vloesberg in het bloed. De bij momenten verrassende finesse van Wout Bru komt dan weer tot uiting bij Le Grand Verre in Durbuy.'

In Vlaanderen brengt Nicolas Wentein Misera van Misera een vleugje Zeeland naar Antwerpen. Wouter Van Tichelen van GLASS laat in diezelfde stad zijn vakkennis spreken door oude bistroklassiekers naar zijn hand te zetten. Ook Kevin Graf van De Bakermat in Ninove en Matthieu Beudaert van Table d’Amis in Kortrijk benadrukken de finesse van herkenbare smaken. Michelin: 'Maurice De Jaeger van Sensum in Gent laat dan weer zijn uitstekende techniek en wereldse blik spreken. Willem Hiele bevestigt in Oudenburg zijn reputatie van rock-’n-roll chef met eerbied voor zijn terroir.'

Last but not least trekken we naar Luxemburg, waar Caroline Esch en Valérian Prade hun gasten bij Eden Rose verleiden met hun sensuele aanpak van een eigentijdse eetervaring.

Groene Michelinster

Vier restaurants treden toe tot de selectie van Groene Michelinsterren. Deze vier zaken zijn doordrenkt van deze filosofie en mogen gerust als voorbeeld bestempeld worden. Michelin zegt hierover: 'Zo benadrukken Barge in Brussel en La Grappe d’Or in Autelbas de menselijke kant van hun duurzame visie. Ze kleven een gezicht op hun lokale ingrediënten en geven de mannen en vrouwen achter het product een podium.

Bij WILDn in Antwerpen wordt de kracht van (vaak zelfgeteelde) planten op een persoonlijke manier versterkt. Hier wordt bewust omgegaan met elk detail, hun duurzame visie is allesbepalend. Tot slot, koppelt chef Seppe Nobels bij Instroom in Antwerpen zijn groentekeuken aan een multiculturele en multiculinaire aanpak. Hij is een voorvechter van een verantwoorde, lokale en seizoengebonden keuken en slaagt erin met zijn meeslepende betoog mensen te overtuigen.'

Bib Gourmand

Drie weken voor de bekendmaking van de gehele 2023-selectie voor België en Luxemburg, voegde de Michelingids maar liefst 22 nieuwe Bib Gourmand onderscheidingen toe. Restaurants met een Bib Gourmand staan garant voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.