Parkhotel Tjaarda heropent na grondige verbouwing als zelfstandig hotel

Parkhotel Tjaarda heropent na grondige verbouwing als zelfstandig hotel
Feestelijke opening Parkhotel Tjaarda. Vlnr: Marijke Muoi, Commissaris van de Koning Arno Brok, ambassadeur en vijfvoudig Olympisch kampioen Ireen Wüst, directeur Parkhotel Tjaarda Tjitte de Wolff. Foto: Timati Fotografie.

Parkhotel Tjaarda in Oranjewoud is na een ingrijpende verbouwing en met een nieuwe naam heropend. Na 27 jaar Golden Tulip gaat het hotel zelfstandig verder.

Commissaris van de Koning Arno Brok heeft samen met directeur Parkhotel Tjaarda Tjitte de Wolff en ambassadeur en vijfvoudig Olympisch kampioen Ireen Wüst, onder toeziend oog van Marijke Muoi, Parkhotel Tjaarda officieel heropend na de renovatie. 

Het dorp Oranjewoud ontleent zijn naam aan de aanwezigheid en invloed van de Oranjes in deze regio. Daaronder Maria Louise van Hessen-Kassel, beter bekend als Marijke Muoi. Zij was de moeder van stadhouder Willem IV en een nazaat van de vader des vaderlands Willem van Oranje. 

Twee eeuwen Tjaarda 

De geschiedenis van Tjaarda gaat terug tot 1834. Op dat moment stichtte logementhouder en tuinman Johan Meijer Hotel Heidewoud. Zo'n 160 jaar later, in 1996, werd het hotel volledig opnieuw gebouwd en werd de naam gewijzigd in Golden Tulip Tjaarda. Toenmalige Commissaris van de Koningin Loek Hermans heropende destijds het gloednieuwe hotel. 

Vanaf 1996 zijn vele aanpassingen en verbouwingen geweest. Zo werd in 2006 een wellnessdeel toegevoegd en feestelijk geopend door Commissaris van de Koningin Ed Nijpels. Tien jaar later, in 2016, was John Jorritsma als Commissaris van de Koningin aanwezig om het vernieuwde hotel Tjaarda officieel te openen. 

Beweging 

‘Hotel Tjaarda is steeds in beweging geweest’, zegt directeur Tjitte de Wolff. ‘Vernieuwend en in sterke verbinding met haar omgeving.’ Tijdens de coronapandemie begin 2020 kwam Nederland tijdelijk tot stilstand. Voor Tjaarda was dat een moment van reflectie en het besef dat het tijd was om een nieuwe weg in te slaan. Zelfstandig en niet langer als onderdeel van een formule. 

Naamswijziging naar Parkhotel Tjaarda 

En dus werd na 27 jaar afscheid genomen van Golden Tulip en de naam gewijzigd in Parkhotel Tjaarda. Met de toevoeging ‘parkhotel’ wil Tjaarda recht doen aan de bijzondere ligging in het Parklandschap Oranjewoud.

Verbouwing en nieuw restaurant 

Vanaf maart 2022 is Tjaarda in twee fases aangepakt. Tijdens de eerste fase zijn alle badkamers gerenoveerd en zonnepanelen aangebracht. In fase twee zijn de entree en hal vernieuwd, alle kamers voorzien van airconditioning, vergaderruimtes en pantry's gemoderniseerd. Als laatst is restaurant De Oranjetuin gerenoveerd en voorzien van een nieuw concept. 

Voor dat laatste is gekozen om met de naam Marijke Muoi Wine & Dine voor de culinaire bistro een link met het verleden een te brengen. Marijke Muoi is de bijnaam van Maria Louise Van Hessen- Kassel die zeer geliefd was bij de bevolking in deze omgeving. Ze was ook een van de grondleggers van het buitenverblijf Oranjewoud. 

In de culinaire bistro wordt gewerkt met lokale producten en streekgerechten. De inrichting is warm, eigentijds, huiselijk en gezellig. Kleurtinten van groen en blauw verwijzen naar Maijke Muoi (blauw voor koninklijk) en landschap Oranjewoud (groen). Eyecatchers zijn de imposante bar, de wijnbar met 70 open wijnen, de muurschilderingen en de Gastronomische tafel.

Naast elementen als gastvrijheid, eten en drinken en genieten van de prachtige omgeving heeft Tjaarda al jarenlang volop aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Al aan het einde van het vorige millennium werd geïnvesteerd in zonnepanelen.

Inmiddels zorgen 438 zonnepanelen ervoor dat Parkhotel Tjaarda voor een belangrijk deel zelf kan voorzien in de energiebehoefte. Verder zijn warmtepompen geplaatst voor het wellnesscomplex. Inmiddels participeert Parkhotel Tjaarda in het programma Hotel for Trees waarbij er bomen worden geplant om uitstoot van CO2 op te nemen. 

Van der Valk Heerenveen 

Bij de afslag Oranjewoud wil Van der Valk een hotel met 130 kamers bouwen. Parkhotel Tjaarda juicht dit logischerwijs niet toe, maar zal zich ook niet verzetten mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, zegt De Wolff. 

‘Wanneer de gemeente en Van der Valk een hotel willen in Heerenveen zal Tjaarda zich niet verzetten. Maar de eventuele vestiging kan en mag gewoonweg niet op de locatie nabij het Parklandschap.’ De Wolff verduidelijk dit standpunt met een aantal argumenten: ‘Nergens bouwt Van der Valk een hotel in een woonwijk. Het huidige bestemmingsplan is geschikt om woningen te bouwen en bovendien past er geen groot hotel aan de rand van het Parklandschap. Wanneer de plannen doorgang moeten vinden pleiten wij voor een locatie aan de snelweg A7, nabij de Lelylijn.’ 

Ook binnen de familie Van der Valk is onenigheid over de bouw van een hotel nabij Heerenveen. Twee verschillende staken van het familieconglomeraat aasden op een plekje, waarna de rechter eraan te pas moest komen