ROC Mondriaan opent eerste duurzame buitenleslokaal van Nederland

ROC Mondriaan opent eerste duurzame buitenleslokaal van Nederland

ROC Mondriaan heeft als eerste horecaopleider van Nederland een duurzaam buitenleslokaal geopend. Dit bijzondere, groene lokaal op het schoolplein van ROC Mondriaan in Den Haag is een duurzame moestuin inclusief buitenkeuken waar studenten leren koken met producten uit eigen tuin.

Het duurzaam buitenleslokaal is een initiatief van de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening van ROC Mondriaan om haar studenten tijdens de kooklessen te inspireren en te laten zien en ervaren hoe eigen gekweekte groenten en kruiden te verwerken in de keuken. 

Het buitenlokaal bestaat uit een moestuin met lokale groenten en kruiden, een barbecuekeuken en een kas. Regenwater wordt opgevangen in een enorm bassin van 10.000 liter onder de tuin en wordt gebruikt om te bewateren. 

‘Echt kicken!’, aldus docent en tv-kok Pierre Wind die samen met oud-student en influencer Nick Toet (bekend van o.a. Koken met Nick en de Slimste Mens) het bijzondere buitenlokaal samen met studenten onthulde. 

Wind geeft een dag per week les aan studenten van ROC Mondriaan. Hij is razend enthousiast: ‘Door het buitenlokaal leren de studenten nu echt hoe groeit wat in de pan en op het bord komt. Zien is geloven en begrip krijgen voor een vers product. Het is helemaal van nu en eigenlijk kost voor iedereen!’ 

Nick Toet 

Nick Toet presenteerde voor de gelegenheid samen met Pierre Wind een quiz waaraan alle aanwezigen meededen. De winnaar kreeg het barbecueboek van Nick met daarin een compleet hoofdstuk dat alleen over groenten gaat. 

‘Ik heb zelf geen groene vingers, maar ik wil wel graag weten waar mijn eten vandaan komt. Het is echt leuk om weer op mijn oude school terug te zijn en de studenten te begeleiden in deze buitenkeuken. Iedereen denkt bij een barbecue aan vlees, maar ik wil laten zien dat je ook met groenten heel goed kunt barbecueën en vooral met prei, de meest onderschatte groente die er is!’ 

Perspectief 

Het groene lokaal heeft een groot bereik, want niet alleen de mbo’ers van ROC Mondriaan maken er gebruik van. Ook basis- en vmbo-scholen in de omgeving gaan van het lokaal gebruik maken. Het groene lokaal biedt een duurzaam perspectief voor het horecaonderwijs in de stad Den Haag en is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Koppert Cress, Stichting Laan van Meerdervoort en Renewi.