Einde aan onzekerheid voor Monarh*: restaurant overgenomen en sluiting van de baan

Einde aan onzekerheid voor Monarh*: restaurant overgenomen en sluiting van de baan

Lang hing het als een zwaard van Damocles boven sterrestaurant Monarh in Tilburg: de gemeente wilde de zaak sluiten vanwege een Bibob-onderzoek naar de - inmiddels voormalige - eigenaar. Nu hebben de broers Kappé de zaak overgenomen en is die sluiting van de baan.

De rechter tikte de gemeente Tilburg vorige maand al op de vingers, dat sluiting van het sterrestaurant een te zwaar middel is in deze zaak. De gemeente wilde Monarh* sluiten nadat eigenaar Danny Kovacevic niet door de Bibob-procedure kwam. Hij vocht dat besluit aan, en totdat in deze zaak definitief uitspraak zou worden gedaan, bleef het risico op sluiting van het restaurant bestaan. Per 1 september hebben broers Paul en Ralph Kappé, die als chef-kok en maître het restaurant feitelijk al samen draaiden, Monarh overgenomen. En daarmee is sluiting definitief afgewend.

Dat Kovacevic niet door de integriteitstoets van de gemeente kwam, had te maken met een transportonderneming van zijn vader. Bij dat bedrijf, dat inmiddels niet meer bestaat, zouden er omissies zijn vastgesteld in de administratie. 

Naast Monarh was Kovacevic sinds 2019 ook eigenaar van restaurant Wolfslaar* in Breda, en ook daar dreigde sluiting. Dat restaurant werd in 2022 al verkocht, aan een investeerder. 

'Al acht jaar onze zaak'

En nu hebben de broers Kappé 'hun’ restaurant Monarh overgenomen. Daar waren ze al een tijdje mee bezig, per 1 september was het zo ver. ‘Het voelt al een jaar of acht als onze zaak, en nu is dat werkelijkheid', zegt Ralph Kappé tegen Brabants Dagblad

Paul Kappé is chef-kok, broer Ralph gastheer-sommelier. En ondanks dat het Bibob-onderzoek niet hen of Monarh betrof, heeft alle aandacht rond de zaak wel negatief effect gehad. ‘Gasten dachten dat we al dicht waren.’ Dat deze periode definief achter hen ligt, zorgt voor opluchting. De twee kersverse eigenaren beschouwen het als een afgesloten hoofdstuk. 'We kijken vooruit.’ 

Nooit ruzie gehad met eigenaar

Ze nemen Kovacevic in ieder geval niets kwalijk. ‘We hebben nooit ruzie gehad. We hebben altijd goed samengewerkt', zegt Paul Kappé tegen Omroep Brabant. ‘Ook de overdracht is helemaal goed gegaan. Maar vanaf vorige week donderdag heeft hij niets meer van doen met Monarh.’ 

Wel zet Kovacevic de beroepsprocedure tegen de conclusie van de gemeente in het Bibob-onderzoek voort, omdat hij zijn naam wil zuiveren als de gemeente in het ongelijk wordt gesteld. 

Monarh opende in 2014 de deuren in Tilburg, in het ruim 120 jaar oude klooster van de missionarissen van 'Het Heilige Hart'. Of, in de Tilburgse volksmond: 'Rooi Harten'. het restaurant ontving in 2019 zijn Michelinster.

Wet Bibob

De Wet Bibob heet voluit ‘Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’. Met de Wet Bibob wil de overheid voorkomen dat een bepaalde vergunning die zij afgeeft wordt misbruikt voor criminele activiteiten. Als uit onderzoek blijkt dat de aanvrager van de vergunning niet integer zou hebben gehandeld, kan de overheid de vergunning intrekken. Restaurant 1857 ging door een misverstand rondom de Bibob-toets bijna niet open omdat de benodigde vergunning uitbleef. De eigenaar werd door een verwisseling van voorletters verward met iemand anders.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.