Malaise in de Duitse gastronomie: Ernst* in Berlijn kondigt sluiting aan

Malaise in de Duitse gastronomie: Ernst* in Berlijn kondigt sluiting aan

Chef-kok en eigenaar Dylan Watson-Brawn kondigt het einde aan van zijn restaurant Ernst. Het toprestaurant in Berlijn opende zo'n 10 jaar geleden de deuren met zijn vernieuwende visie op gastronomie aan een eetbar.

Ernst biedt plaats aan 8 couverts aan de bar en voert een op de Japanse keuken geïnspireerd menu van 25-30 kleine hapjes voor een vaste prijs van 250 euro. Ernst kreeg in 2019 een Michelinster en staat op de 55e plaats van The World’s Best. Chef Watson-Brawn werd in 2022 door Gault Millau gekozen tot chef van het jaar.

Eind 2024 gesloten

Eind 2024 sluit Ernst voorgoed de deuren. Zijn tweede meer simpele restaurant Julius blijft geopend en daarnaast start Watson-Brawn een wijnimportbedrijf. Reden voor de sluiting is de terugloop van het aantal gasten. Ernst, met slechts 8 zitplaatsen, heeft de laatste tijd te vaak te maken met lage stoelen en daardoor komt de bedrijfsvoering onder druk, zo verklaart hij de sluiting. De chef gaat zich concentreren op het meer casual Julius met als voordeel dat hij niet elke avond in de keuken hoeft te staan en daardoor tijd heeft voor wat nieuwe projecten zoals zijn wijnhandel en misschien in de toekomst een kleine bar waar ook gastronomische avonden kunnen worden georganiseerd.

Btw terug naar niveau van voor corona

De moeilijkheden bij Ernst zijn niet uniek in Berlijn en Duitsland. De resultaten van alle toprestaurants staan onder druk. Net zoals in Nederland door een stagnerende arbeidsmarkt, inflatie, terugbetaling coronahulp en hogere kosten op alle onderdelen van huur tot product en energie. Maar de belangrijkste oorzaak zit volgens de Duitse restaurateurs in het terugdraaien van de tijdelijke, door corona ingevoerde, btw verlaging waardoor gasten bij restaurants sinds medio 2020 maar 7% btw betalen, in plaats van de normale 19%. Per 2024 is het voornemen van de regering om weer terug te gaan naar dat oude tarief en dat gaat volgens de Duitse restaurateurs ten koste van veel gasten en kost daarmee mogelijk de kop van veel restaurants.

Dalende koopkracht

Het ‘lege tafel’ syndroom is een van de huidige ontwikkelingen in de Duitse gastronomie. Waarbij met name de toprestaurants in Berlijn worden getroffen. ‘Het motto is zoveel mogelijk gasten aan tafel te krijgen’, vertelde Lorraine Haist, de voorzitter van de Duitse jury voor 50 Best, aan de Suddeutsche Zeitung. ‘Er zijn teveel lege stoelen op doordeweekse dagen in restaurants en ook de wachtlijsten voor tafels in weekends bij de betere restaurants bestaan nauwelijks meer.’

Verschillende restaurants hebben al op deze ontwikkeling geparticipeerd zo bood Nobelhart & Smutzig, Nr 45 op de 50 World's Best Restaurants lijst met een Michelinster en een groene ster, vanaf mei een schnitzelwoensdag aan en heeft eigenaar Billy Wagner dat inmiddels doorgezet naar een voordelige ‘varkens’roast op woensdag en donderdag voor 45 euro. In de hoop dat de gasten ook een aperitief, dessert en wijn erbij bestellen om zo rond de 70 euro per gast uit te komen. Andere restaurants zoeken ook naar manieren om gasten op rustige momenten binnen te lokken zoals bijvoorbeeld Horvath** dat biedt vanaf september een ‘Mid-Week Quick ’n Dirty' menu aan van 4 gangen met water, brood en petit fours aan voor 129 euro.