Zjevaun Janga is de beste barista van Nederland 

Zjevaun Janga is de beste barista van Nederland 
Foto: Sebastiaan Rozendaal

Zjevaun Janga is de winnaar van het Dutch Barista Championship 2024. Deze wedstrijd voor barista's werd gehouden op horecavakbeurs Horecava in de RAI Amsterdam als onderdeel van het NK Koffie, georganiseerd door de Specialty Coffee Association (SCA).

Uit een deelnemersveld van zes finalisten wist Zjevaun Janga de jury het meest te overtuigen met zijn ‘run’. Hij wint het Dutch Barista Championship 2024 en is daarmee de beste barista van Nederland.

In zo'n run moet de barista in maximaal 15 minuten vier identieke espresso’s, vier identieke melkdranken en vier signature drinks presenteren aan de jury. Bij die signature drinks mogen ze helemaal losgaan, als er maar espresso in zit (en geen alcohol). De jury let op smaak en netjes werken, maar vooral ook op de presentatie. Een goede barista is (ook) een echte gastvrouw of -heer en een rasverhalenverteller. 

Zjevaun Janga maakte het meeste indruk op de jury en is daarmee Dutch Barista Champion 2024. Janga wint niet alleen de nationale titel, maar gaat met ondersteuning van SCA Nederland naar het World Barista Championship van 1 t/m 4 mei in Busan, Zuid-Korea, om daar ons land te vertegenwoordigen. 

De volledige uitslag: 

  1. Zjevaun Janga 
  2. Jasper de Waal 
  3. Sanne Westphal 
  4. Loekie Kin 
  5. Noëlle Meis 
  6. Aissam Tallagui
Foto: Sebastiaan Rozendaal
Foto: Sebastiaan Rozendaal

Zjevaun Janga is eigenaar van Harvest Cafe & Bakery en koffiebranderij Ripsnorter in Rotterdam. Het is de tweede keer dat hij Dutch Barista Champion is, na in 2012 ook al eens te hebben gewonnen. Hij volgt als kampioen van 2024 Niels te Vaanhold op, die vorig jaar won

Louis Claus Trofee 

De Louis Claus Trofee, een aanmoedigingsprijs voor de beste nieuwkomer in de finale, ging naar Loekie Kin. Vorig jaar won Sanne Westphal deze trofee. 

Foto: Sebastiaan Rozendaal
Foto: Sebastiaan Rozendaal

De bokaal is vernoemd naar een (inmiddels overleden) pionier in de Nederlandse koffiescene. Louis Claus was eigenaar van De Blonde Pater in Nijmegen, waar hij menig barista opleidde. Ook stond hij in 2002 aan de wieg van de Nederlandse baristawedstrijden.

Het Dutch Barista Championship 2024 was onderdeel van het NK Koffie op de Horecava. Andere onderdelen zijn: