Deze Nederlandse koffiekampioenen gaan voor Nederland naar het WK

Deze Nederlandse koffiekampioenen gaan voor Nederland naar het WK

De nieuwe Nederlandse koffiekampioenen zijn bekend. In vier disciplines werden Nederlandse kampioenschappen gehouden, waarvan de winnaars Nederland vertegenwoordigen op de Wereldkampioenschappen in Athene en Taipei.

In Almere vonden afgelopen weekend de Nederlandse koffiekampioenschappen plaats. Bij Alleborgh Espresso werden in vier disciplines de Nederlandse koffiekampioenen 2023 uitgeroepen: Dutch Brista Championship, Dutch Brewers Cup, Dutch Latte Art Championship en Dutch Cup Tasters Championship.

Dutch Barista Championship (DBC)

Presentator Keri Mol (m) maakt winnaar Niels te Vaanhold bekend, Links nummer 2 Esther Maasdam.
Presentator Keri Mol (m) maakt winnaar Niels te Vaanhold bekend, Links nummer 2 Esther Maasdam.

Niels te Vaanhold van Mocca D’Or won het Dutch Barista Championship 2023 (DBC). Uit een deelnemersveld van vijf finalisten wist hij de jury het meest te overtuigen met zijn run, waarin hij in maximaal 15 minuten vier identieke espresso's, vier identieke melkdranken en vier identieke signature drinks moest bereiden en presenteren. Daarbij let de jury op technische vaardigheden, smaak maar vooral ook op het verhaal van de barista en de presentatie.

Te Vaanhold werd vorig jaar tweede op het Dutch Brista Championship 2022, achter Jasper de Waal. Nu gaat hij als Nederlands baristakampioen naar het World Barista Championship, van 21 tot 24 juni in Athene.

Te Vaanhold won eerder al eens het Dutch Cup Tasters Championship 2018 en werd vervolgens tweede van de wereld op het World Cup Tasters Championship.

Louis Claus Bokaal

De Louis Claus Bokaal gaat dit jaar naar Sanne Westphal. Die Louis Claus Bokaal is een aanmoedigingsprijs voor talentvol barista’s. Hij wordt sinds 2010 uitgereikt aan de beste debutant op het DBC. Claus, die samen met Nicky Maas De Blonde Pater in Nijmegen opzette, was een van de eersten in Nederland die koffie in de horeca serieus nam. Vele huidige topbarista’s leerden bij hem het vak.

Sanne Westphal met de Louis Claus Bokaal
Sanne Westphal met de Louis Claus Bokaal

De bokaal heeft zich in het verleden al meermaals bewezen als voorbode voor succes: de eerste winnaar van de bokaal in 2010, Coen van Sprang, werd later twee keer Nederlands kampioen (2011 en 2014). In 2016 won Wendelien Verver de bokaal, in 2019 werd zij Nederlands baristakampioen. En winnaar van dit jaar Niels te Vaanhold ontving in 2022 de Louis Claus Bokaal.

Dutch Brewers Cup (DBrC)

Frans van den Berg won de Dutch Brewers Cup 2023 (DBrC), na een vierde plaats in 2022. Bij de brewers cup gaat het om wie het best filterkoffie kan bereiden. Van den Berg mag net als Te Vaanhold naar Athene, om van 22 tot 24 juni Nederland te vertegenwoordigen op de World Brewers Cup.

Dutch Latte Art Championship (DLAC)

Bij de Latte Art wedstrijd draait het niet om de smaak, maar om de looks van de koffie, of beter: van de schuimlaag óp de koffie. Deelnemers schenken zes dranken: twee sets identieke free pour latte’s en een set identieke designer latte’s (hier mogen ze onder andere ook ‘edgen’ en kleurstof gebruiken). De jury beoordeelt of de latte art identiek is, creatief, met contrast en ze kijkt naar de algehele performance van de barista.

Kaspar Tammjärv won het Dutch Latte Art 2023 en kroonde zich daarmee voor de tweede keer tot kampioen. Ook in 2019 won hij, vorig jaar werd hij vierde. Tammjärv gaat voor Nederland naar Taipei, waar van 17 tot 20 november het World Latte Art Championship wordt gehouden.

Dutch Cup Tasters Championships (DCTC)

De meest spectaculaire wedstrijd op de koffiekampioenschappen is het cup tasten. In 8 voorrondes streden 36 koffieproevers tegen elkaar, waarbij de 8 beste doorgingen naar de halve finale. Het doel is om in 8 minuten uit 8 sets van drie koppen koffie steeds de afwijkende eruit te halen.

Doordat steeds 4 deelnemers tegelijk op het podium staan en omdat de toeschouwers kunnen zien waarom iemand wint, is dit de meest publieksvriendelijke wedstrijd. De gekozen kopjes, waarvan de deelnemer denkt dat het de afwijkende in de set is, worden één voor één opgetild. Zit er een sticker onder, dan is het de goede.

Olaf Boom (rechts) krijgt felicitaties van medefinalist Simone Bianchi
Olaf Boom (rechts) krijgt felicitaties van medefinalist Simone Bianchi

De andere drie wedstrijden zijn jurysporten. Het publiek krijgt de presentatie wel mee, maar weet niet hoe de jury die beoordeelt. En al helemaal niet wat de jury van de koffie of latte art vindt. En zelf kunnen toeschouwers die koffie niet proeven en beoordelen.

Historie Nederlandse koffiekampioenschappen

In Nederland werd in 2002 voor het eerst een nationaal koffiekampioenschap georganiseerd naar voorbeeld van de wereldwijde kampioenschappen die in 2000 ontstonden. In eerste instantie werd alleen het DBC gehouden, later kwamen daar steeds meer wedstrijden bij.