Rotterdamse Ilithyia Merien is beste koffieproever van Nederland 

Rotterdamse Ilithyia Merien is beste koffieproever van Nederland 
Foto: Sebastiaan Rozendaal

Ilithyia Merien van Manhattan Coffee Roasters in Rotterdam is de winnaar van het Dutch Cup Tasters Championship 2024. Deze wedstrijd in koffieproeven werd gehouden op horecavakbeurs Horecava in de RAI Amsterdam als onderdeel van het NK Koffie, georganiseerd door de Specialty Coffee Association (SCA).

Het zogeheten Cup Tasten is voor het publiek de meest spectaculaire wedstrijd op de koffiekampioenschappen, het NK Koffie. In 8 voorrondes streden 32 koffieproevers in viertallen tegen elkaar. De 8 beste gingen door naar de halve finales, en daarvan de beste vier naar de finale. Daar maakten zij uit wie de beste koffieproever van Nederland is.

Ilithyia Merien van Manhattan Coffee Roasters in Rotterdam won die finale met 7 van de 8 goed. Daarvoor had ze in zowel de eerste ronde als de halve finale alle 8 goed.

Uitslag finale

  1. Ilithyia Merien
  2. Sander Groenink
  3. Simone Bianchi
  4. Daniel Crisante
Foto: Sebastiaan Rozendaal
Foto: Sebastiaan Rozendaal

Snelheid, goede zintuigen en ongekende focus is wat deze wedstrijd vereist. Elke ronde krijgt elke deelnemer 8 sets van drie koppen filterkoffie voor zich, waarbij er twee identiek zijn en één afwijkt. Doel is om zo snel mogelijk de juiste afwijkende kop aan te wijzen uit alle 8 sets. Het publiek kan zelf zien hoe de barista's het doen: alle gekozen koppen worden één voor één opgetild om te zien of er een stickertje onder zit. Dan is het de juiste kop. 

Als de wedstrijd vordert worden de verschillen tussen de koffies steeds kleiner en het niveau hoger. In ronde 1 kan het verschil zijn dat de ene koffie uit Colombia komt en de andere uit Indonesië. In de finale kunnen het twee koffies van naast elkaar gelegen plantages in een bepaald gebied in Ethiopië zijn, of zelfs identieke koffies die met een andere dosering zijn bereid. 

Merien proefde dit als beste en wint daarmee het Dutch Cup Tasters Championship 2024. In zowel de eerste ronde als de halve finale had ze alle 8 goed, in de finale kwam ze tot 7 goed. Merien wint niet alleen de nationale titel, maar gaat met ondersteuning van SCA Nederland naar het World Cup Tasters Championship van 12 t/m 14 april in Chicago, om daar ons land te vertegenwoordigen.

Merien volgt Olaf Boom op, die vorig jaar won.

het Dutch Cup Tasters Championship is onderdeel van het NK Koffie 2024 op de Horecava. Andere onderdelen zijn:

  • Dutch Barista Championship - gewonnen door Zjevaun Janga
  • Dutch Brewers Cup - gewonnen door Milo Gil
  • Dutch Latte Art Championship - gewonnen door Jesse Fook