Hotelbezetting in Nederland piekt tijdens carnavalsweekend

Hotelbezetting in Nederland piekt tijdens carnavalsweekend

Tijdens het Carnavalsweekend hebben onafhankelijke hotels in heel Nederland een toename in bezettingsgraad ervaren , waarbij deze op zaterdag 10 februari 2024 een hoogtepunt bereikte van 56%.

Dit cijfer staat tot nu toe als de hoogste geregistreerde bezettingsgraad in het land voor het jaar. De omzet per beschikbare kamer (RevPAR) liet ook een significante stijging zien, met een piek van €80 op zaterdag, wat tweemaal het gemiddelde is voor 2024.

Deze inzichten komen van RoomRaccoon, een bedrijf dat gespecialiseerd is in Hotel management software en dat meer dan 700 boetiekhotels, bed & breakfasts en pensions in het hele land heeft geobserveerd.

Stijging gemiddelde dagelijkse prijs

Als je de gegevens van dit jaar vergelijkt met die van het jaar daarvoor, laat de analyse van RoomRaccoon een aantal belangrijke verschuivingen zien. Terwijl zowel de gemiddelde bezettingsgraad als de inkomsten per beschikbare kamer (RevPAR) licht daalden, was er een stijging in de gemiddelde dagelijkse prijs (ADR) tijdens het carnavalsweekend, van gemiddeld €119 in 2023 naar gemiddeld €124 in 2024.

'Door gebruik te maken van data-analyse en inzichten die worden geboden door platforms zoals RoomRaccoon, hebben hoteliers optimale prijsstrategieën kunnen identificeren die zijn afgestemd op vraagfluctuaties en hebben ze ondanks lagere bezettingsniveaus jaar op jaar succesvolle omzetgroei weten te behouden,' zegt Jeroen Stovers, verantwoordelijk voor de Beneluxmarkt (België, Nederland en Luxemburg). 

Jeroen benadrukt het belang voor zelfstandige hoteliers om flexibiliteit in hun prijsstrategieën te prioriteren, waarbij zij geavanceerde technologie en op data gebaseerde inzichten benutten om toekomstige onzekerheden effectief te kunnen doorstaan.