Biercontract oorzaak omvallen starterscafés

Biercontract oorzaak omvallen starterscafés

Een op de zes cafés overleeft de eerste vijf jaar niet. Dit is vaak de schuld van het biercontract met de brouwerij. Dit zegt Tom van Erven Dorens. Hij sloot zelf jarenlang contracten met horecaondernemers voor Bavaria.

‘Tijdens die onderhandelingen gaat het eigenlijk zelden over bier’, zegt Tom van Erven Dorens (43) in dagblad De Pers. ‘De onderhandelingen spitsen zich meer toe op investeringen, huur en inrichting van cafépanden, borgstellingen en scherpe kortingsregelingen.’

Ondoorzichtig

Daarbij zat Van Erven Dorens naar eigen zeggen vaak tegenover ondernemers die geen flauw idee hadden hoe ze er de beste deal met hun brouwerij uit konden slepen. ‘Het is een ondoorzichtige wereld’, zegt hij. ‘Daardoor maken brouwerijen heel goede deals die voor de ondernemers soms ongunstig uitpakken.’

Tom Van Erven Dorens zit met zijn net opgerichte consultancybedrijf biercontract.nl nu aan de andere kant van de tafel. ‘Mijn bedrijf is gespecialiseerd in het adviseren en het begeleiden van ondernemers die een biercontract met een brouwerij willen afsluiten. Ik weet waar de valkuilen zitten en hoe ik ze voor missers kan behoeden.’ Simpel gezegd: Van Erven Dorens helpt kroegbazen met de kleine lettertjes.

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.