nieuws

Heineken: geen tweede Kooistra-affaire

Café

Bierbrouwer Heineken verwacht geen tweede affaire zoals die met voormalig horeca-uitbater Sjoerd Kooistra. Financieel topman Rene Hooft Graafland zei donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering dat de zaak-Kooistra eenmalig was. ‘Er komt zeker geen herhaling van de situatie in 2010.

Heineken: geen tweede Kooistra-affaire

Vorig jaar vocht de brouwer een geschil uit na het ineenstorten van het imperium van de horecamagnaat. Kooistra had op zijn hoogtepunt meer dan tachtig zaken in onder meer Groningen, Nijmegen, Enschede en Amsterdam, maar raakte in forse problemen. De schulden aan Heineken liepen in 2010 op tot meer dan 60 miljoen euro.

Brouwerijgarantie

Naar aanleiding van de zaak-Kooistra heeft de brouwer grondig onderzoek gedaan in Europa naar de risico’s die het bedrijf loopt bij het geven van garanties of geld aan horeca-exploitanten, aldus topman Jean-Francois van Boxmeer. Het is gebruikelijk dat brouwers aan horeca-exploitanten dergelijke garanties geven.

‘Wij hebben ons lesje geleerd’, zei Van Boxmeer. ‘Deze zeer pijnlijke zaak heeft ons ertoe gezet ons risicobeheer na te kijken.’ Ook is gekeken naar de procedures en de voorwaarden waaronder Heineken garanties of geld geeft aan horecaondernemers.

Hooft Graafland voegde eraan toe dat het onderzoek naar de risico’s voor de brouwer geen situaties aan het licht hebben gebracht die tot zorg leiden. ‘Er is geen blootstelling die in de buurt komt bij het bedrag waarop we risico liepen bij Kooistra.’

Dalend horecabezoek

Van Boxmeer benadrukte dat de relatie tussen Kooistra en Heineken al dateerde sinds 1984 en dat ‘er nooit eerder financiële problemen waren’. Pas de laatste jaren stapelden de problemen zich op en werden volgens de topman door Kooistra bepaalde, niet gedefinieerde risico’s genomen die door de financiële crisis werden versterkt. Zo daalde het horecabezoek en gaven consumenten minder uit in de horeca. Ook de waarde van de horecapanden daalde.

Begin maart sloot Heineken met het failliete horeca-imperium van Kooistra een akkoord over de doorstart van enkele tientallen cafés en kroegen in Groningen. Ook voor andere locaties werd gezocht naar oplossingen.

Reageer op dit artikel