nieuws

Legitimatie tot 20 jaar voor aankoop drank

Café

De Partij van de Arbeid wil dat jongeren tot 20 jaar zich overal legitimeren als ze alcohol willen kopen. Dus niet alleen in supermarkten, maar ook in de horeca, sportkantines, slijterijen en in avondwinkels.

Legitimatie tot 20 jaar voor aankoop drank

Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester heeft dit voorgesteld in een debat over de drank- en drugsproblematiek op Urk. Bouwmeester is woordvoerster van de PvdA waar het alcohol en drugs betreft. ‘Het is op zich prima dat supermarkten een jongere bij twijfel over zijn of haar leeftijd naar de identiteitskaart vragen’, aldus Bouwmeester.

Te makkelijk drank kopen

Die aanpak is echter te beperkt, meent ze. ‘Er zijn nog heel wat verkooppunten waar jongeren makkelijk aan drank kunnen komen’, gaat ze verder. ‘Ook die zouden moeten meewerken met de ID-controle. Het moet in feite een automatisme worden, net als dat in Amerika het geval is, dat een jongere bij aankoop van drank zijn identiteitskaart toont. Zo voorkom je dat te jonge klanten er met drank vandoor gaan.’

Zij denkt dat zo’n werkwijze beter is dat het voorstel van burgemeester Kroon van Urk. Deze bepleit dat de verkoop van bier en andere licht alcoholische dranken niet langer vanuit de supermarkt mogelijk wordt. De verkoop ervan moet volgens hem bij slijterijen worden ondergebracht, alwaar de controle op de verkoop groter is.

‘Ik denk dat je daarmee het probleem verplaatst’, aldus Bouwmeester. ‘Verplicht je ID-kaart moeten tonen zet, lijkt me, meer zoden aan de dijk. Ik probeer daar een meerderheid voor in de Tweede Kamer te vinden.’

Reageer op dit artikel