nieuws

Rotterdamse terrasuitbaters betalen het minst

Café

Een slechte zomer kost cafébazen geld. Zeker als ze een duur terras hebben, wat met slecht weer weinig oplevert. De verschillen in kosten om een terras te mogen uitbaten zijn enorm. In Rotterdam zijn die kosten verreweg het laagst, toch ziet de klant dat niet in de prijzen.

Rotterdamse terrasuitbaters betalen het minst

Gemeenten mogen zelf bepalen wat ze in rekening brengen voor een terrasvergunning en hoe hoog de precariobelasting is. Ook de geldigheidsduur voor de vergunning kan variëren van 1 tot 3 jaar.

De verschillen zijn enorm. Zo kost het uitbaten van een terras van 50 vierkante meter in Maastricht bijna 6000 euro per jaar, en in Rotterdam maar net iets meer dan 400 euro. Toch behoren de prijzen op Rotterdamse terrassen tot de duurste van het land.

In Utrecht is een terras bijna net zo duur als in de Maasstad, gevolgd door Dordrecht. En dat terwijl de prijzen in Dordrecht het laagst zijn van alle 21 grotere steden steden in Nederland.

Horeca adviesbureau Van Spronsen en Partners doet elk jaar onderzoek naar kosten van en prijzen op terrassen. In de zomer gaan ze de terrassen in 21 steden in Nederland af.

De prijzen van consumpties zijn voor de consument met 3 procent gestegen ten opzichte van 2006, terwijl de leveranciers aan de cafés ruim 4 procent meer rekenen dan vorig jaar.

Zie ook:

Reageer op dit artikel