nieuws

Theekampioene: ‘Zet thee niet te warm

Café

Winnaar Kiona Malinka van de Dutch Tea Championships, drukt horecaondernemers op het hart goed met thee om te gaan. ‘Ik snap dat werken met verse thee voor veel zaken lastig is. Maar als theezakjes goed behandeld worden, is al veel gewonnen.

Theekampioene: ‘Zet thee niet te warm

Malinka, eigenaar van ijs- en koffiesalon Crusio in Bergen op Zoom en dus winnaar van Dutch Tea Championships , doet haar uitspraken in een interview met Misset Horeca voor de Koffie & Theespecial, die op 23 september verschijnt. ‘Ik zeg niet dat niemand meer met zakjes thee mag zetten. Maar zorg wel dat je dát dan goed doet. Het juiste water op de juiste temperatuur. Geen thee-ei, en vooral niet met het zakje hengelen. Thee heeft rust en ruimte nodig.’

Geen kraanwater

En gebruik geen kraanwater, zegt Malinka. ‘99 procent van een kop thee is water, dus als dat al niet goed is, kan het nooit lekkere thee worden. Neem water uit de espressomachine, dat is gefilterd. Maar nog beter is flessenwater. In kraanwater zit veel te veel kalk, ook zit er altijd een chloorsmaakje aan.’

De watertemperatuur is belangrijk. Elke soort thee vraagt om een andere temperatuur. Malinka geeft een overzicht, al zegt ze er meteen bij dat het geen keiharde regel is, eerder een richtlijn:

Soort thee Watertemperatuur
Kruideninfusie (zeg nooit kruidenthee!): altijd 100° C
Pu Erh: 90° – 100°
Zwarte thee: 90° – 95°
Oolong: 80° – 95°
Witte thee: 70° – 80°
Groene thee: 60° – 80°