nieuws

DNB: ‘horeca nog niet klaar voor IBAN

Café

Met nog geen twee maanden te gaan zijn nog steeds niet alle Nederlandse midden- en kleinbedrijven overgestapt op het Europese betalingssysteem SEPA. Onderdeel hiervan zijn de langere IBAN-rekeningnummers. Volgens DNB zitten achterblijvers vooral in horeca en industrie.

DNB: ‘horeca nog niet klaar voor IBAN

Van de ondernemers in het mkb is 13 procent nog niet gestart met de voorbereidingen op de nieuwe standaard voor overschrijvingen. 35 Procent van de 1,2 miljoen mkb’ers werkte in november nog niet met de nieuwe Europese overschrijving. Daarnaast had 80 procent van de 150.000 bedrijven die gebruikmaken van incasso, de overgang naar de nieuwe standaard nog niet afgerond.

Dit meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Bij de vorige meting in september was respectievelijk nog 68 en 93 procent niet overgestapt.

Salaris te laat

Programmamanager van SEPA in Nederland, Bernard Juffermans, vindt dat er vorderingen worden gemaakt, maar hij rekent er wel op dat er straks zo’n 20.000 tot 60.000 bedrijven overblijven die hun incasso nog niet op orde hebben. ‘Ik sluit niet uit dat er hierdoor kleine vertragingen ontstaan in het betalingsverkeer. Het is al gebeurd dat salarissen te laat zijn uitbetaald of zorgverzekeringen te laat zijn geïncasseerd.’
Rekeningnummers
Nederland gaat op 1 februari 2014 helemaal over op SEPA. Daarmee moet in het hele eurogebied op dezelfde manier kunnen worden betaald. Door de invoering van SEPA (Single Euro Payments Area) vervallen de vertrouwde Nederlandse rekeningnummers. Ze worden vervangen door het langere Europese rekeningnummer IBAN.

‘Horeca achterblijver’

Banken en de grootste 200 bedrijven in Nederland zijn nagenoeg klaar met de overstap. Opvallend is volgens DNB verder dat ook veel kleinere bedrijven met minder dan 20 personen hun softwareprogramma’s al hebben geüpdatet.

De achterblijvers zitten volgens DNB vooral in de sectoren horeca en industrie, en in mindere mate ook in de logistiek en de detailhandel. Meest genoemde redenen voor het uitstel zijn dat ondernemers denken dat er weinig aangepast hoeft te worden of dat verwachten dat er nog voldoende tijd is.

Bekijk hier tips voor de overstap naar Sepa

Reageer op dit artikel