nieuws

Drie miljoen euro voor controle rookverbod

Café

Voor het naleven van het rookverbod is in 2014 drie miljoen euro beschikbaar. Staatsecretaris Martin van Rijn wil dit jaar 6.000 inspecties uit laten voeren, 2.000 meer dan vorig jaar. Hij heeft een extra team van controleurs opgericht van 17 fte. Dit team bestaat uit 45werkstudenten met dezelfde bevoegdheden als inspecteurs van de NVWA.

Drie miljoen euro voor controle rookverbod

Het speciale tabaksteam met jonge toezichthouders is een uitbreiding van de toezicht capaciteit van de NVWA. Zij controleren het rookverbod én de leeftijdsgrens (18) voor de verkoop van tabaksproducten.

Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in een  nota naar aanleiding van het ‘verslag wetsvoorstel wijziging Tabakswet’. Van Rijn schrijft in deze nota dat de capaciteit om het rookverbod na te leven fors is uitgebreid. ‘Het toezicht op de naleving van de leeftijdsgrenzen die gelden voor de verkoop van alcohol is naar de gemeente gedecentraliseerd. De capaciteit die hierdoor vrijkomt bij de NVWA gaat naar de naleving van de Tabakswet.

Naar de gemeente?

Van Rijn geeft overigens in zijn nota wel aan dat hij de voor- en nadelen van het overhevelen van de handhaving van het rookverbod naar de gemeente gaat onderzoeken. Hij wil voor het zomerreces de kamer informeren.

Gelijktijdige controle

Hij vervolgt over de controle van de werkstudenten: ‘De jonge toezichthouders kunnen zich vaak makkelijk onopvallend in uitgaansgebieden bewegen, zodat ze vooraf kunnen verkennen waar het rookverbod (structureel) wordt overtreden. Tijdens inspecties worden cafés vrijwel gelijktijdig bezocht zodat het onderling waarschuwen geen effect kan sorteren.’

Heterdaad?

Het is voor het opmaken van een proces-verbaal niet noodzakelijk dat een roker op heterdaad betrapt wordt. De zintuigelijke waarneming van de inspecteur dat het om een ruimte gaat waar gerookt wordt, of kort daarvoor gerookt werd, volstaat.

Reageer op dit artikel