nieuws

Rijdes aan de Gracht heeft beste volautomatenkoffie

Café

Bedrijven die koffie bereiden met een volautomaat worden net als vorig jaar in een aparte ranglijst weergegeven. De beste horecazaak met volautomatenkoffie is dit jaar Rijdes aan de Gracht in Amersfoort, vorig jaar nog de nummer 10.

Rijdes aan de Gracht heeft beste volautomatenkoffie

Volautomaten en halfautomaten zijn twee totaal verschillende takken van sport, die niet in dezelfde ranglijst te vangen zijn. Niet dat wij vinden dat uit een volautomaat geen goede koffie komt, maar we zijn wel van mening dat het niet fair is deze te vergelijken met koffie die is bereid door een menselijke barista achter een halfautomaat. Een volautomaat wordt (meestal) slechts enkele malen per jaar afgesteld, waar een goede barista dagelijks maalgraad en doorlooptijd kan bijstellen. De ranglijst met de beste volautomaten is samengesteld op basis van de score bij de mystery visit.

1 Rijdes aan de Gracht, Amersfoort

Machine: Schaerer Celebration; 
Koffie: JJ Darboven
Fijne zaak in het centrum van Amersfoort, waar alles netjes verzorgd en schoon is en het vriendelijk personeel oog heeft voor de gasten. Alleen het glas water bij de espresso ontbreekt nog steeds. Na plek 10 vorig jaar, nu het hoogste treetje voor Peter en Jolanda Rijdes.
Rijdesaandegracht.nl

2 Monopole, Harderwijk

Machine: Franke FM800; Koffie: Hesselink
Hotel-restaurant-grand café Monopole eindigt nipt achter de nummer één in Amersfoort. Een verzorgd bedrijf, prachtig gelegen aan het eind van de Harderwijkse boulevard. Ze serveren een pittige espresso, die ook goed tot zijn recht komt onder cappuccinoschuim.
Hotelmonopole.nl

3 ’t Nieuwe Kafé, Amsterdam

Machine: Melitta; Koffie: Para el Café
Pal op de Dam zit in een zijgebouw van de Nieuwe Kerk ’t Nieuwe Kafé. Een verzorgd bedrijf met vriendelijk personeel dat met iedereen een praatje maakt, ook internationale gasten. Cappuccino en espresso zijn van prima kwaliteit, alleen jammer dat er geen water bij komt.
Nieuwe-kafe.nl

4 Aan Zee, Oostvoorne

Machine: WMF Bistro; Koffie: JJ Darboven
Prachtige locatie in de duinen. De koffies worden geserveerd op een houten plankje en zijn prima van smaak. Personeel is er snel bij als de kopjes leeg zijn. Een plekje gezakt ten opzichte van vorig jaar, maar dat ligt niet aan dit bedrijf of de koffies. Die zijn gewoon goed.
Aanzeeoostvoorne.nl

5 ’t Jagershuys, Zeist

Machine: Schaerer Coffee Art; 
Koffie: JJ Darboven
Sfeervol gelegen pannenkoekenhuis in de bossen bij Zeist. De koffies zijn prima, al wordt een glas water bij de espresso gemist. De bediening komt wat onpersoonlijk op de jury over: ontvangst, bestelling opnemen en uitserveren wordt door drie verschillende mensen gedaan.
Hetjagershuys.nl

6 Mevrouw van der Werf, Leiden

Machine: Fortune Comodo; Koffie: Fortune
Duidelijk ingesteld op snelle koffie tussendoor voor de buren: de universiteit. De jury moet zelf naar de bar voor een tweede drankje en krijgt dan ongevraagd de rekening. En het aanbod van een kartonnen beker voor de niet opgedronken cappuccino.
Mevrouwvanderwerf.nl

7 Smaak, Rijen

Machine: Schaerer 500; Koffie: Douwe Egberts
Naast een prachtige vierde plek in de Misset Terras Top 100, heeft Smaak ook een mooie zevende plek in deze lijst. De koffies zijn top, vooral de espresso: vol van smaak en met een romige crema. Bij het begroeten en opnemen van de bestelling worden nog wat punten gemist.
Smaakrijen.nl

8 The Gallery Kitchen, Rotterdam

Machine: WMF Bistro 8400; Koffie: JJ Darboven
De smaak van de espresso blijft lang hangen en ook de cappuccino is prima in orde bij deze galerie, restaurant en wijnbar in één. Wel zou het personeel alerter mogen. Het duurt lang voor iemand aan tafel komt en bij het uitserveren zit het oortje aan de linkerkant.
Thegallerykitchen.nl

9 Le Verre, Schijndel

Machine: Schaerer 500; Koffie: Douwe Egberts
Een gloednieuwe locatie, waar elementen van de oude boerderij smaakvol zijn gecombineerd met industriële, zoals een biertap van ijzeren buizen. Het personeel is vriendelijk en de espresso goed van smaak, maar bij de cappuccino gaat het mis: slecht schuim en geen smaakbalans.
Le-verre.nl

10 De Stapelbakker, Beesd

Machine: WMF Combination S; 
Koffie: Alex Meijer
De pannenkoeken met ingrediënten van het omringende landgoed Mariënwaerdt zijn ongetwijfeld fantastisch, op het gebied van koffie is nog wat te winnen. De espresso heeft geen gesloten crema en is niet vergezeld van een glas water, het cappuccinoschuim is ongelijk en droog.
Marienwaerdt.nl

Reageer op dit artikel