Debuut op zoek naar monumentale locaties

Debuut op zoek naar monumentale locaties

Debuut Horeca Beheer & Ontwikkeling, bekend van onder meer concepten als Stan&Co, Hometown en Olivier, is openlijk en actief op zoek naar meer monumentale panden om er horeca te vestigen.

De horecagroep opende recent een tweetal nieuwe bedrijven: De Vooruitgang in Eindhoven, Waag in Leiden en op 19 november opent in Arnhem de tweede Stan&Co (na Utrecht).

Nu is de groep op zoek naar karakteristieke monumentale panden om er horeca in te vestigen. ‘We gaan graag in gesprek met eigenaren en ontwikkelaars van bijzondere panden om samen de mogelijkheden voor nieuwe horeca te ontdekken’, zegt mede-eigenaar Fred Bus.

Grote steden

Daarbij richt het bedrijf zich op bijzondere gebouwen in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, 's-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven, het liefst met een monumentale status, terrasmogelijkheden en minimaal driehonderd vierkante meter ruimte.

Bus denkt daarbij aan oude bankgebouwen, notariswoningen of postkantoren, maar ook aan voormalig ziekenhuizen, leegstaande kerken en fabriekshallen.

‘Wij willen de monumenten, die nu vaak leegstaan, teruggeven aan de inwoners van de stad.’

Respect voor verleden

Debuut Horeca Beheer & Ontwikkeling heeft ervaring met het creëren van horecaformules in monumenten, en probeert dat te doen met respect voor het verleden van een gebouw.

Zo werd in juli in de historische Leidse Waag uit 1657 een horecabedrijf geopend. Het gebouw was ooit het bruisende middelpunt van Leiden, maar werd nog maar nauwelijks gebruikt.

‘Voor de verbouwing moesten de steentjes er uit, maar omdat het een monumentaal pand betreft, diende deze ook op exact dezelfde wijze herplaatst te worden. Daarom hebben we alle steentjes genummerd, zodat de vloer er precies weer zo uitziet als in 1657.’

Daarnaast wordt een deel van het markante pand Royal uit 1925 in Arnhem op dit moment omgebouwd tot de tweede Stan&Co, dat 19 november opent.

Kerk en ziekenhuis

Andere voorbeelden van bijzondere uitgaansgelegenheden in bijzondere panden zijn De Vooruitgang in Eindhoven (open sinds juli) en de vestigingen van Belgisch Biercafé Olivier in Utrecht (de voormalige schuilkerk Maria Minor uit 1860) en Leiden (het voormalig St. Elisabeth Ziekenhuis uit 1892).

Debuut staat met een omzet van €29 miljoen op plek 46 in de Misset Horeca Top 100 grootste bedrijven en merken.