De eerste examens, voor zowel koffie als thee, kunnen in Nederland medio zomer 2016 worden afgenomen.
De reden om een nieuw stelsel te introduceren is dat er steeds meer specialisme in de Nederlandse horeca gevraagd wordt aan medewerkers in functies waarin koffie van belang is. Gasten vragen om steeds verdergaande koffiebelevingen. Het stelsel van SVH en SCAE is internationaal gevalideerd en is gebaseerd op het huidige systeem van SCAE.
Van basis tot professional
De indeling loopt van basis barista (medewerker bediening en de echt geïnteresseerde consument) naar barista (inclusief latte art) naar barista professional: het niveau van ondernemersvaardigheden voor concepten waarin koffie centraal staat als verdienmodel.
Koffiesommelier
In de nabije toekomst zullen SVH en SCAE ook het traject van koffiesommelier opzetten. De koffiesommelier is de verdere specialisatie na barista professional.
Thee in voorbereiding
Daarnaast heeft SVH met een aantal partners een vergelijkbaar stelsel voor theebereidingen in voorbereiding. Daarin heeft de theesommelier de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van theekennis en -bereidingen. Dit traject rondom thee wordt binnenkort gelanceerd.
Ricardo Eshuis
Het aantal bedrijfsconcepten waarin koffie en thee een substantiële bijdrage leveren aan de omzet is de laatste jaren enorm gestegen. Nieuwe functies als barista en theesommelier zijn snel ingeburgerd. Toch is er nog geen helder functieprofiel van dergelijke specialisten.
Ricardo Eshuis, directeur van SVH: ‘Werkgevers moeten gefaciliteerd worden om vakbekwame medewerkers te kunnen werven en om medewerkers te stimuleren zichzelf verder te ontwikkelen binnen hun functies. Gasten vragen daar steeds meer om: het gaat om de beleving van de gast. Die wordt in grote mate bepaald door de vakbekwaamheid van medewerkers in de horeca. Daarnaast willen wij de groei van medewerkers stimuleren. Daarom wordt dit stelsel ook aangeboden aan het middelbaar beroepsonderwijs bij die opleidingen waarin koffie en thee van belang zijn. Op deze wijze kunnen branche-eisen door scholen die dat willen, geïntegreerd worden in het curriculum. Daarnaast zijn er particuliere opleiders die individuele cursisten gaan opleiden op het gebied van koffie en thee voor een nog mooiere carrière in de horeca.’
Informatie voor opleidiers
Later in het voorjaar zullen alle opleiders in Nederland op het gebied van koffie geïnformeerd worden over de exacte opzet en inhoud van de examens. Annemarie Tiemes van SCAE: ‘Samen met SVH en haar partners gaan we nieuwe leermiddelen ontwikkelen die opleiders kunnen inzetten bij de opleidingen. Na de introductie van de examens in Nederland wordt stapsgewijs het stelsel internationaal uitgerold.’