De hoofdjury bezocht de koffiewinkel annex schenkerij van Drikus en Anjo Semmelink in Lochem al vaker. De eerste jaren serveerde Drikus nog een lungo als zwarte koffie, vorig jaar (toen Semmelink even een stapje terug moest doen in de lijst) was dat voor het eerst een filterkoffie.
Een bezoek aan Semmelink staat gelijk aan een college over koffie, en dat gaat met enthousiasme en rappe tong. ‘Het liefst zou ik alleen maar filterkoffie maken’, zegt Semmelink nu. ‘Maar ik moet ook geld verdienen. Al groeit filterkoffie in het oosten wel.’
Complexe aroma's
Ook dit jaar zet hij de hoofdjury filterkoffie voor, uit een v60 filter. De Colombia El Jardin is fruitig, met tonen van bessen en rode appel. En de hoofdjury is onder de indruk. De filterkoffie wordt na afkoelen en even karaferen nóg zachter en onthult complexe aroma’s die met hitte wat verborgen blijven. De body is goed, net als de citrusaroma’s en bloemen in de smaak. De omschrijving die Semmelink vooraf gaf, wordt helemaal waargemaakt in de kop.
Ook de espresso die volgt, oogst lof van de juryleden. Hij is mooi vol in de mond en heeft een prachtige, elastische crema. De bonen van huisbrander Peeze zijn een speciaal voor Drikus aangepast versie van de Latte blend.
Klassieke cappuccino
Als laatste verheugt de jury zich op de cappuccino. Sinds de Koffie Top 100 startte in 2012 kwamen we nergens zulke consequent feilloos geschonken klassieke cappuccino’s tegen. Het schuim is dik en lobbig, met een perfect bruin randje wat overal exact even breed is. Wauw.
Verder prijst de jury Semmelink vanwege zijn energie, zijn technische vaardigheden en zijn gastheerschap. Geen gast verlaat het pand zonder te hebben geluisterd naar Drikus, de verhalenverteller.
Bekijk hier de complete ranglijst van de Koffie Top 100 2016...