nieuws

Koffie Top 100 2017 De Tippe op 3: ‘hoge hartslag en klamme handjes’

Café 3022

In 2016 eindigde De Tippe uit het Drentse Vledder op een elfde plaats. Dit jaar op drie. Het oordeel van de jury: fenomenale koffies en Drentse nuchterheid. ‘Superblij en supertrots. Als je focust op kwaliteit kun je dit dus bereiken.’

Koffie Top 100 2017 De Tippe op 3: ‘hoge hartslag en klamme handjes’

Een aantal jaren geleden staken Heleen en Jeroen Kiewiet de koppen bij elkaar en besloten nog meer dan voorheen te letten op kwaliteit. Het ondernemers duo en brander Mocca d’Or staken enorm veel energie in het verbeteren van de koffies. ‘En dan ben je nummer drie van Nederland in de Koffie Top 100 2017. Dat is niet te bevatten,’ zegt Heleen Kiewiet kort na afloop van de bekendmaking van de Koffie Top 100 van 2017. ‘We zaten toch wel met een hoge hartslag en klamme handjes in de zaal,’ valt Jeroen haar bij.

Naast een derde positie wint De Tippe ook de prijs voor Beste Koffie in een Restaurant en is het bedrijf Provinciewinnaar van Drenthe.

‘Dit geeft veel energie! Ongelooflijk. Niet te bevatten, valt Jeroen Kiewiet in herhaling. Heleen: ‘En dan te bedenken dat de vakjury op Hemelvaartsdag kwam. Het was kei en kei druk. Ons hele terras zat bomvol. Ik begon toen wel even te zweten.’ Heleen Kiewiet herpakte zich en bereidde drie overheerlijke koffies voor de vakjury. Zo goed dat de hoofdjury langskwam en ze zeker waren van een top vijf notering.

Koffie Top 100 2017

Goed worden, zijn en blijven met koffie kan volgens deze ondernemers maar op een manier. ‘Het moet je passie zijn om mooie koffies te maken. Je moet weten wat je serveert, daarover in gesprek gaan met je gast en veel blijven proeven. Wij hebben een leveranciers die ons een topproduct levert en dan is het aan ons om daar top koffies van te bereiden. Elke dag weer. Dat betekent nooit verslappen. Alles controleren, netjes werken en altijd zelf blijven proeven.’

Zelf drinkt Heleen het liefst cappuccino. Jeroen kiest voor espressso. Heleen: ‘Ik ben fan van de milde smaak van koffie gecombineerd met melk. Jeroen vindt dat hij in espresso meer bijzondere smaken tegen kan komen.’ De Tippe werkt met Arla verse volle melk. ‘Net als onze koffiebonen is deze biologisch. Hij schuimt mooi, smaakt geweldig en is ook nog eens heel constant. We hebben zeker wel andere melk-merken geprobeerd maar als de koeien dan bijvoorbeeld naar buiten gaan, reageerde de melk opeens heel anders. Die van ons is mooi constant en dat is fijn in een bedrijf las het onze.

Leestip:
Juryrapport: Derde plek voor De Tippe in Vledder

Slow coffee

Om te verbeteren na de elfde positie van vorig jaar in de Koffie Top 100 2017 besloten de Drentse ondernemers filterkoffie te introduceren bij De Tippe. ‘Het is echte slow coffee dus hij staat alleen op de dinerkaart. Ik kan dat niet doen op ons terras met 180 zitplaatsen.’ Kiewiet heeft al vaker antwoord gegeven op de vraag of Drenthe wel klaar is voor slow coffee. ‘Waarom niet? In Amsterdam of Utrecht staat ook niet iedereen er voor open. En dat is ook het geval in Drenthe. Sommige mensen ervaren het als slappe koffie. Anderen waarderen het enorm.’ Koffie Top 100 2017 De Tippe

Mocco d’Or

Samen met brander Mocca d’Or zit Kiewiet regelmatig om tafel. Zo’n twee keer per jaar wisselen we van bonen. Soms hebben we er een soort bij, maar de basis is vrij vast. We proeven dan alles door, ook met de jongens uit de keuken. Selecteren op smaak.’ De Tipe werkt met de Nuova Simonelli.  De vakjury proefde er espresso van Sulawesi. ‘Een krachtige en kruidige boon. Een dappere keuze voor Drenthe, die in de kop goed uitpakt. Een volvette elastische crema en een volle ronde body.’

De hoeveelheid bonen die Kiewiet er per wek doordraait verschilt enorm per seizoen. ‘In de zomer doen we soms wel vijf kilo per dag. In de winter kunnen we daar soms een hele week mee doen. Dat is een enorm verschil bij ons.

Schnitzels baken

Hoewel Jeroen Kiewiet op het podium alle credits aan zijn partner toedicht en zegt dat hij alleen ‘de schnitzel-bakker is’ heeft hij zelf ook de barista-papieren voor level 1 en 2. Heleen: ‘Hij doet wel heel bescheiden, maar zijn koffies zijn ook top.

Bekijk hier de volledige ranglijst

Reageer op dit artikel