nieuws

Luc Kusters*: ‘Koken met bier is stuk Nederlandse cultuur’

Café 2792

Met de introductie van een nieuwe serie Grand Prestige Vatgerijpt, geeft Hertog Jan een nieuwe dimensie aan zijn kroonjuweel. Voor één van de vier nieuwe bieren, VOC-specerijen, werkte de brouwer samen met sterchef Luc Kusters van Bolenius. ‘Met bier kun je je als restaurant onderscheiden.’

Luc Kusters*: ‘Koken met bier is stuk Nederlandse cultuur’
Hertog Jan Brouwer Milan Dams (l) en sterchef Luc Kusters van Bolenius in Amsterdam. ( (c) alle foto's: Adboogaard.nl)

Sterchef Luc Kusters van Bolenius in Amsterdam stond mede aan de basis van één van de vier nieuwe Hertog Jan Grand Prestiges Vatgerijpt. Hertog Jan-brouwer Milan Dams en Kusters zijn gezamenlijk aan de slag gegaan met de Vatgerijpt VOC-specerijen.

Koken met bier

Bier is sowieso een product waar Luc Kusters graag en lang mee werkt. ‘Vanaf dag één dat Bolenius openging, nu zo’n zevenenhalf jaar geleden, kook ik met bier.’ Volgens de sterchef kon hij zich ermee onderscheiden in Amsterdam, het gebeurde nog niet (veel) in het hogere restaurantsegment.

‘Daarnaast ben ik Limburger. Op mijn negentiende stond ik bij Toine Hermsen in de keuken en daar stond ‘konijn in bier gestoofd’ al op de kaart. Het is een klein stukje Nederlandse cultuur, dat toentertijd nog niet bekend was in Amsterdam. Dat was dubbel geluk: ik kon me ermee onderscheiden en ik vind het erg leuk om met bier te werken.’

Lees ook: Tweede editie Hertog Jan Grand Prestige-dag

Bier op de kaart

Bier als maaltijdbegeleider is de laatste tijd bezig aan een opmars, maar staat volgens kenners nog in de kinderschoenen in Nederland. Kusters: ‘Bij Bolenius staan zo’n 12 bieren op de bierkaart, maar het is een onderdeel van wat we het ‘drankarrangement’ noemen. Mensen krijgen per gang een maaltijdbegeleider en dat kan wijn, bier of een cocktail zijn. Dus niet specifiek één dranksoort.’

Experimenteren met Grand Prestige Vatgerijpt

Voor de nieuwe Vatgerijpt-serie heeft de Hertog Jan Grand Prestige vier nieuwe varianten gekregen: bourbon, vanille,

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt

Luc Kusters tijdens de presentatie van de Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt.

jeneverbes en VOC-kruiden. Voor die laatste werkte Luc Kusters dus samen met Hertog Jan-brouwer Milan Dams. Die laatste geeft aan met gezonde spanning het hele proces te doorlopen hebben met de sterchef.

‘Die variaties met jeneverbes en vanille; daar was ik niet zo bang voor en werken met kruiden is natuurlijk niet nieuw voor ons. Maar Grand Prestige is vrij krachtig en daar dan de VOC-specerijen tegenover; dat is vrij heftig. Ik vroeg me af of het zou werken.’ Het resultaat was er dan ook niet meteen naar. ‘Van idee naar uiteindelijke resultaat was wel zo’n tweeënhalf jaar tijd.’

Lees ook: Hertog Jan speelt in op bierrijpingstrend

Beter op langere termijn

Beiden zijn zeer tevreden met het uiteindelijk resultaat, maar verwachten er nog meer van. Dams: ‘De Grand Prestige veroudert mooi en ik ben benieuwd wat het op de langere termijn gaat doen. Gaan die specerijen doorwerken? Komt het meer in balans? Dat kan heel mooi worden.’

De nieuwe Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt-serie is vanaf april online verkrijgbaar in een beperkte oplage van 25.000 flessen in totaal. In de horeca zal het gebracht worden in de zaken die aangesloten zijn bij de Hertog Jan Genootschap. Overige zaken kunnen de flessen online bestellen.

 

 

Reageer op dit artikel