nieuws

Capriole Café is de Mooiste Venue in de Koffie Top 100 2018

Café 1239

Capriole Café is de Mooiste Venue in de Koffie Top 100 2018

Naast de smaak van de koffie en de gastvrijheid van de barista’s let de jury bij het beoordelen van de bedrijven in de Koffie Top 100 ook op uiterlijk: is een zaak mooi? Klopt het concept, is het interieur goed uitgewerkt? De mooiste zaak in de Top 100 wint de award Mooiste Koffievenue. Dit jaar gaat die titel naar Capriole Café in Den Haag.

Om de Mooiste Venue in de Koffie Top 100 te vinden, geeft de vakjury elk bezocht bedrijf een rapportcijfer voor het interieur. De zaken met de hoogste cijfers (dit jaar waren er negen bedrijven met een 9,0 of hoger) komen op de shortlist, waarna hoofdjurylid en conceptontwikkelaar Ronald Huiskamp de genomineerden in detail bekijkt en een winnaar kiest.

Voor deze award is de koffiekwaliteit dus niet van belang: het gaat puur om het interieur, de uitstraling en het concept. De award werd in 2015 voor het eerst uitgereikt. Vorig jaar won Burgemeester Quicx in Valkenburg a/d Geul.

Het contrast tussen het Haagse Capriole Café en de directe omgeving kan haast niet groter: dit fijne koffie-adres wordt omringd door leegstaande en half afgebroken loodsen, overwoekerde percelen en andere typerende elementen voor een gebied aan de rafelrand van de stad – al moet worden aangetekend dat er hard wordt gewerkt om het Binckhorst-gebied op te knappen.

Industrieel pand

Dat eenmaal gepasseerd zie je het strakke industriële pand van Capriole liggen, met ruim terras aan een kleine binnenhaven. Het vrijstaande gebouw, ontworpen door Bureau Fraai, is opgetrokken uit half baksteen, half staal en glas. Binnen is het geheel zwart en strak, maar straalt het wel een warme sfeer uit. Het gebruik van licht hout in onder meer de tafelbladen en stoelpoten draagt daar zeker aan bij.

Hoofdjurylid en conceptontwikkelaar Ronald Huiskamp, eigenaar van H-Hospitality, roemt de harmonie die hij ziet tussen exterieur en interieur. ‘Zeer stijlvolle combinatie van betonvloer, eikenhout en strak afgewerkt zwartmetaal van de bar, puien en structuurbalken. Door de verhoging middenin de zaak waar de brander op staat, wordt koffie hier letterlijk op een voetstuk geplaatst.’

Mooi en compleet concept

Hij somt op wat het concept van Capriole geslaagd, sterk en fraai om te zien maakt. ‘Het is een compleet concept dat koffie, restaurant, terras, workshops en vergaderen combineert. Ze beschikken over een vooruitziende blik in een gebied dat veel ontwikkeling zal doormaken. De hoge vide accentueert de voormalige functie als fabriek en de prachtige grote openslaande ramen in de facade naar het terras toe dragen bij aan een zeer open karakter.’

Foto's

Reageer op dit artikel