nieuws

Lex Wenneker start nieuwe koffiebar in Amsterdam: Fuku

Café 2407

Lex Wenneker opent drie jaar na het sluiten van HeadFirst weer een eigen koffiebar: Fuku in Amsterdam. Een cleane espressobar waar alle aandacht als vanzelf naar de koffies gaat.

Lex Wenneker start nieuwe koffiebar in Amsterdam: Fuku

Fuku betekent ‘geluk’ in het Japans – Wenneker hoopt op meer geluk met deze bar dan met Headfirst, de zaak die hij had met Jonathan Scheeper maar die hij moest sluiten vanwege gedoe met vergunningen. Al is Wenneker hardleers: voor Fuku zijn nog niet alle vergunningen rond, maar hij is al wel open. ‘Vier maanden na aanvraag kregen we reactie van de gemeente met het verzoek meer informatie te verstrekken.’ Onder meer over de financiering: dit stuk van Bos en Lommer en ook dit adres hebben een niet al te beste reputatie, dus een kleine Bibob-check ligt voor de hand.

Wenneker is samen met Dylan Sedgewick eigenaar van Fuku, aan de Bos en Lommerweg 136 in Amsterdam. De twee hebben ook Friedhats Coffee Roasters, de branderij die gelijk met de opening van Fuku is verhuisd naar een groter locatie, bij Sloterdijk en dus ook dichtbij de espressobar.

Mimimalistische inrichting

Die bar is minimalistisch ingericht: witte maagdelijke muren, witte tegels achter de bar waar met whiteboardstift het koffiemenu op geschreven is. Allen de felgele bar brengt wat kleur in de zaak. Die bar is beschilderd door dezelfde man die ook de artwork voor Friedhats maakt.

Naast koffie schenkt Fuku ook craftbier en speciaal geselecteerde wijnen. Gerechten doen ze vooralsnog niet. Achter de zaak ligt een tuin, maar een terrasvergunning krijgt Fuku niet omdat het een binnentuin betreft met aangrenzende woonhuizen. Op maandag tot en met woensdag is Fuku open van 08.00 tot 15.00, op donderdag van 08.00 tot 20.00 en in het weekeinde van 09.00 tot 20.00 uur.

Op de bar twee espressomachines, waaronder een forse La Marzocco Mistral, het model dat Kees van der Westen ooit voor La Marzocco ontwierp. Ook staat er een kleine ééngroepsmachine. En daarnaast staan twee forse trofeeën: die voor de zesde plek op het WBC in Dublin in 2016 en die voor de tweede plaats op dat WBC in juni dit jaar in Amsterdam.