nieuws

Nederlands eerste witbier Witte Raaf opnieuw gebrouwen

Café 1343

Nederlands eerste witbier Witte Raaf opnieuw gebrouwen

Ter gelegenheid van de Week van het Nederlandse Bier brengen bierbrouwers Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company het eerste witbier van eigen bodem weer terug op de markt. Witte Raaf was van 1982 tot halverwege de jaren negentig een populair witbier. Meer dan twintig jaar na dato brouwen Hertog Jan en Bronckhorster het witbier opnieuw naar origineel recept.

Het witbier Witte Raaf maakt alleen deze zomer een exclusieve terugkeer. Het is vanaf 16 mei verkrijgbaar bij de Hertog Jan brouwerij in Arcen, de cafés van het Hertog Jan Genootschap, bij slijterij Mitra en op de festivals Kannen & Kruiken en Lepeltje Lepeltje.

Lees ook:

Lees ook:

Het brouwsel is een samenwerking tussen bierbrouwerijen Hertog Jan en de Bronckhorster Brewing Company. Het is de tweede keer dat beide brouwerijen de handen ineen slaan, nadat ze vorig jaar al De Alliantie lanceerden.

Raaf in plaats van pelikaan

Brouwerij De Raaf brouwde in 1987 als eerste in Nederland witbier. Witte Raaf was een van de meest verkochte bieren van deze kleinschalige brouwerij. Vanaf 1992 werd Witte Raaf bij de Arcense Stoombierbrouwerij gebrouwen. Nu blazen brouwers Gerard van den Broek van Hertog Jan en Steve Gammage van Bronckhorster Brewing Company dit witbier weer nieuw leven in. Het originele ontwerp van het etiket werd uit respect voor het verleden zoveel mogelijk in tact gelaten, maar met een twist: de pelikaan moest zijn plek afstaan aan een witte raaf.

Witbier witte raaf

Witte Raaf witbier heeft een alcoholpercentage van 5,1% en een frisse aroma met een lichte geur van citrus. De smaak is volmondig fris, licht zurig door het gekozen gist en sinaasappelschillen en kruidig door het gebruik van koriander. Het witbier is bleek troebel, deze troebeling is afkomstig van de levende gist en tarwe. Van den Broek: ‘We hebben een oude bekende opnieuw gebrouwen, als ode aan de Nederlandse brouwtraditie. Mede door de natuurlijke gisting krijgt Witte Raaf zijn verfrissende, karakteristieke eigen geur en smaak.’

Reageer op dit artikel