Wendelien van Bunnik is wereldkampioen koffiezetten met de Aeropress

Wendelien van Bunnik is wereldkampioen koffiezetten met de Aeropress
Foto: Instagram

Wendelien van Bunnik, winnaar van het Dutch Barista Championship en Dutch Aeropress Championship, heeft in Londen het World Aeropress Championship gewonnen. Ze nam het op tegen 60 deelnemers uit de hele wereld. Het is voor het eerst dat een Nederlandse barista wereldkampioen is.

Van Bunnik werd in maart Dutch Barista Champion en won half oktober het Dutch Aeropress Championship, waar naar eigen zeggen vooral voor de lol heen ging, om bevriende barista’s te supporten. Ze won, en mocht daarom naar Londen om Nederland te vertegenwoordigen op het World Aeropress Championship.

Daar streden de deelenemers uit 60 landen tegen elkaar in afvalrondes. In de finale nam ze het op tegen Alexis Gagnaire uit Frankrijk die derde werd en Benja Khemacheva uit Thailand die de tweede plaats behaalde. Maar het was Van Bunnik die de Gouden Aeropress mee naar huis nam.

Foto: @Boss_Bean

'Dit is zo kicken! ik ben nog steeds een beetje in de war. Dat was ik al na het winnen van de Nederlandse AeroPress Championship, maar nu is het wel 10 keer zo raar. De koffie kregen we pas op de dag zelf, zodat iedereen vanuit daar een recept kon aanpassen.'

'Na de koffie te hebben geproefd met alle 60 nationale kampioenen schrok ik wel even. Het was een lekkere koffie maar minder uitgesproken dan bijvoorbeeld die op Dutch AeroPress. Ik moest dus wel zorgen dat ik een recept had die deze koffie meer complexiteit kon geven. De basis was mijn recept die ik heb gebruikt tijdens de Nederlandse kampioenschap en die heb ik aangepast aan de koffie. Uiteindelijk heb ik verschillende waters getest en kwam ik toch weer terug op Spa blauw. Daarnaast was de koffie zo gebrand dat ik de tijd heb ingekort en de temperatuur van het water heb veranderd.'

Van Bunnik was heel ontspannen tijdens de wedstrijd. Natuurlijk is het uiteindelijk een serieuze competitie, maar meer dan de andere koffie-wereldkampioenschappen is het WK Aeropress ontstaan vanuit liefde voor en plezier in koffie. 'Zelfs toen mijn buddy mijn enige zakje wedstrijdkoffie over de vloer strooide en we op onze knieën alle boontjes moesten oprapen, hebben we vooral gelachen. Er was geen stress', zegt Van Bunnik.

Nooit eerder won een Nederlandse barista een wereldkampioenschap. In 2018 waren we er dicht bij met twee tweede plaatsen (Lex Wenneker werd in Amsterdam tweede op het World Barista Championship en Niels te Vaanhold tweede op het World Cup Tasters Championship).

Wel wonnen Nederlandse barista’s internationale wedstrijden, zo won Rob Clarijs begin dit jaar Coffee Masters in Londen en eindigde Merijn Gijsbers op het hoogste treetje van het Dubai International Coffee Championship.

Aeropress Championship

De afvalrondes bij de aeropress kampioenschappen werken simpel: per ronde zetten drie deelnemers tegelijk koffie met de aeropress, een methode voor filterkoffie. De jury proeft de koffie en wijst de winnaar van de ronde aan. Alleen die gaat door.

Daarbij worden geen ingewikkelde scoreformulieren ingevuld: drie juryleden wijzen na aftellen tegelijk naar de kop koffie die ze het lekkerst vonden.

Foto: @Boss_Bean