Wendelien van Bunnik wint Dutch Aeropress Championship 2019

Wendelien van Bunnik wint Dutch Aeropress Championship 2019
Vlnr: Sander Groenink, Frans van den Berg, Wendelien van Bunnik, Erik Oosterhuis. Foto: Maarten de Vries

Wendelien van Bunnik, die in maart al het Dutch Barista Championship won, mag zich nu ook de beste Aeropresser noemen. In Utrecht won ze het Dutch Aeropress Championship 2019.

Wendelien van Bunnik, barista en trainer bij koffiebranderij Single Estate, was de beste van alle 48 deelnemers aan het Dutch Aeropress Championship (DAC). In de finale namen vier barista's het tegen elkaar op. Als Nederlands kampioen mag Van Bunnik het op 24 november in Londen opnemen tegen 58 andere nationale kampioenen op het World Aeropress Championship.

'Dit is zo kicken!', zegt Van Bunnik.  'Het Aeropress Championship heeft altijd een leuke sfeer en ik kwam eigenlijk voor de gezelligheid, nooit gedacht dat ik met de winst naar huis zou gaan. Het recept heb ik deze zomer bedacht met een goede vriend op vakantie in Zwitserland. Toen ik afgelopen donderdag ging oefenen heb ik het recept in mijn aantekeningenboekje opgezocht. En met dit recept werd de koffie gewoon super zoet.'

De uitslag van de finale:

  1. Wendelien van Bunnik, Single Estate Coffee (Dutch Barista Champion 2019)
  2. Erik Oosterhuis, Koffiebar Trakteren Amsterdam
  3. Frans van den Berg, Barista Brothers
  4. Sander Groenink, espressobar Maling Zwolle (winnaar Dutch Brewers Cup 2019 en Dutch Cup Tasters Champion 2019)

Aeropress is een specifieke zetmethode voor filterkoffie. Het Dutch Aeropress Championship (DAC) is het enige landelijke koffiekampioenschap dat niet door SCA wordt georganiseerd. Tijdens de wedstrijd in café De Pomp in Utrecht namen 48 deelnemers het in afvalrondes tegen elkaar op.  Na 17 rondes, 12 heats, 4 halve finales en de finale was de winnaar bekend. Iedereen werkte met dezelfde koffie, beschikbaar gesteld door organisator van de wedstrijd: koffiebranderij Keen.