Dit zijn de finalisten Wine Bar of the Year 2019

Dit zijn de finalisten Wine Bar of the Year 2019

Uit 120 deelnemende wijnbars zijn 15 zaken door naar de finale van de wedstrijd Wine Bar of the Year. Er zijn 10.000 stemmen uitgebracht door het publiek in de publieksronde. De winnaar wordt in januari tijdens de Horecava bekend gemaakt.

De tien wijnbars met de meeste stemmen zijn door naar de volgende ronde. Daarnaast zet de vakjury nog vijf wildcards in om de top 15 compleet te maken. Deze 15 wijnbars worden tijdens een mystery visit gekeurd, en na juryberaad zal bekend worden welke wijnbar zich ‘Wine Bar of the Year 2019’ mag noemen. In 2018 werd deze strijd gewonnen door Wijnbar Barrel uit Groningen, een jaar eerder ging Wijn bij Stijn uit Den Bosch met de eer strijken.

Speciale award

Dit jaar is er een speciale award voor 'Best Wine Bar Advertising' in het leven geroepen. Deze award zet de wijnbar in de spotlight die aantoonbaar de beste promotie voor zijn/haar wijnbar heeft verricht in 2019. Ook deze award zal tijdens de Horecava worden uitgereikt.

Top 15 Wine Bar of the Year 2019

De competitie ‘Wine Bar of the Year’ startte in 2014. Ook dit jaar werd door de wijnbars alles uit de kast gehaald om zoveel mogelijk stemmen binnen te slepen. Uit de publieksstemmen en de wijnbars aangedragen door de vakjury is een top 15 gevormd. Op alfabetische volgorde:

  • Alex + Pinard - Amsterdam
  • Bij De Mannen - Leeuwarden
  • Het Wijnhuis - Zwolle
  • Meesters in wijn - Maastricht
  • Nic & Ik Wine and Food - Zutphen
  • Proeflokaal 1574 - Leiden
  • QV Winebar - Amsterdam
  • Shiraz - Amsterdam
  • Vindom - Oldenzaal
  • Wijnbar Gijs - Someren
  • Wijnbar Most - Utrecht
  • Wijnbar Oak - Zwolle
  • Wijnbar Paskamer - Amsterdam
  • Wijncafé Lefebvre - Utrecht
  • Winehouse Somm - Amsterdam

Deze wijnbars zullen verder strijden om de titel ‘Wine Bar of the Year 2019’, de winnaar wordt bekend gemaakt op dinsdag 14 januari om 16.00 uur bij The Flying Wine Bar op de Horecava 2020. De winnaar wint naast eeuwige roem een Coravin Wine Preservation System en een geheel verzorgde Torres Masterclass in de wijnbar.

Open wijnen, kennis en kaart

De wijnbars worden beoordeeld op verschillende facetten. Want wat maakt een wijnbar dé beste wijnbar van Nederland? Er wordt o.a. gekeken naar de hoeveelheid open wijnen, aanwezige kennis van het personeel, het juiste glaswerk, bijpassende kleine gerechtjes, de service en of er een overzichtelijke wijnkaart wordt gepresenteerd. Ook belangrijk is of de eerste functie van de locatie vooral die van wijnbar is en niet wijnrestaurant of brasserie.

De jury bestaat dit jaar uit Sharon van Lokhorst (eindredacteur FavorFlav), Robert van Dijk (hoofdsponsor Coravin), Hans van de Meeberg (Misset Horeca en specialbite.nl), Romy Kooij (wijndocent, wijnjournalist en miss-winelane), Marco Westra (restaurant manager bij Sofitel Legend The Grand - Amsterdam) en Robert Verhoeven (mede-eigenaar van Pitch PR en oprichter van wine-bars.nl).