Bierbrouwerij De Leeuw scheldt anderhalve maand huur kwijt

Bierbrouwerij De Leeuw scheldt anderhalve maand huur kwijt

Horecaondernemers die via Bierbrouwerij De Leeuw (De Leeuw / Brouwerij Haacht Nederland) een pand huren, hoeven voor de periode van 16 maart tot en met 28 april geen huur te betalen. De bierbrouwer scheldt die huurschuld kwijt en betaalt de pandeigenaren zelf. 'We onderschrijven de visie van de Nederlandse overheid en KHN.'

Bierbrouwerij De Leeuw treft twee maatregelen om partners tegemoet te komen nu ze hun bedrijven noodgedwongen tot en met 28 april moeten dichthouden.

Ten eerste hoeven horecaondernemers die huren van de brouwerij over de periode van 16 maart tot en met 28 april geen huurpenningen te betalen. Deze worden volledig kwijtgescholden. Eerder kondigde de brouwerij al aan dat dit zou gelden tot 6 april, maar in het licht van de verlengde maatregelen is deze periode verlengd. Om hoeveel panden dat gaat wil de bierbrouwer niet zeggen.

Wel is duidelijk dat de Belgische bierbrouwer hier optreedt als tussenhuurder. Dus de schuld anderhalve maand huur die de horecaondernemers niet hoeven te betalen, neemt de bierbrouwer zelf op zich. Leeuw zal de verschuldigde huur dus zelf vereffenen met de pandeigenaren.

Ten tweede voorziet de brouwerij in een verruiming van de betalingstermijnen voor facturen vanaf 9 maart 2020. Deze maatregelen betreffen een uitbreiding van de maatregelen die bij het sluiten van de horeca reeds bekend werden gemaakt.

Bierbrouwerij De Leeuw: 'Signaal voor lange termijn'

'Met deze maatregelen willen we onze horecaondernemers financieel ondersteunen en een hart onder de riem steken. Voor ons als echte familiebrouwerij zijn persoonlijk contact en empathie cruciaal”, zegt Ernst Enter van Bierbrouwerij De Leeuw. 'Dit is dan ook ons signaal aan onze relaties om aan te geven dat wij bij uitstek een horecabrouwerij zijn die aan de lange termijn denkt.'

Volgens Enter onderschrijft de bierbrouwer hiermee de visie van de overheid van Koninklijke Horeca Nederland. 'Alle schakels in de keten dienen hun deel van de pijn op zich moeten nemen. Wij doen hiermee ook een beroep op andere ketenpartijen, met name ook de pandeigenaren, om solidair te zijn met elkaar en daar waar mogelijk elkaar blijvend te steunen.'

Bierbrouwerij De Leeuw valt onder de Belgische familiebrouwerij De Leeuw  / Brouwerij Haacht Nederland. Onder meer bekend van het Belgische bier Primus en Leeuw Bier.