nieuws

Britse regering faalt in Jamie-campagne

Catering

Volgens Bekende Brit en tv-kok Jamie Oliver heeft de Britse regering een potje gemaakt van het project om de kwaliteit van schoollunches te verbeteren. Oliver noemde de aanpak van de overheid in een interview met Channel 4 ‘langzaam, pijnlijk en ongestructureerd’.

Britse regering faalt in Jamie-campagne

Sinds 2004 kaart Oliver in een tv-serie de abominabele kwaliteit van de Britse schoolmaaltijden aan, en voert tegelijk campagne om de Britse schoolkinderen gezonder te leren eten.

Op veel scholen waren friet, pizza’s en hamburgers heel gewoon, en veel kinderen bleken groente- en fruitsoorten als prei, broccoli en aardbeien niet te herkennen.

Steun

Olivers campagne kreeg steun van de regering. Sinds vorig jaar zijn chips en zoetigheid verbannen van alle Britse scholen, en is het gebruik van de frituurpan aan banden gelegd. Groenten en fruit zijn nu verplichte onderdelen van het menu.

De operatie kostte ruim 680 miljoen euro, maar lijkt niet aan te slaan, schrijft de Britse krant Daily Mail. Uit onderzoek van The School Fund Trust, verantwoordelijk voor de transformatie van de schoolkeukens, blijkt dat steeds minder kinderen kiezen voor het schoolmenu.

Op middelbare scholen is het aantal schoollunches met 16 procent gedaald tussen 2005 en 2007, op lagere scholen is de daling 8 procent, meldt De Volkskrant. Veel kinderen grijpen liever naar het zakje chips en het blikje Red Bull dat moeder in de schooltas heeft gestopt.

Liefde

In Schotland wordt geprobeerd het tij te keren door de lunches bij wijze van proef gratis te maken. Nu is dat alleen zo voor kinderen uit arme gezinnen. Elders is een campagne begonnen waarmee onderwijzers hun leerlingen dienen aan te sporen tot gezond eten.

Volgens Jamie Oliver worden de menu’s nu niet met genoeg liefde aangeprezen, en zijn de dames die de maaltijden bereiden niet voldoende getraind.

Reageer op dit artikel