blog

Bijzonder beheer

Horeca

Bijzonder Beheer, het is een mooie naam voor een afdeling van een bank waarbinnen niets mooi is. Deze afdeling begeleidt ondernemers die in zwaar weer zitten. Lees: die niet aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen.

Bijzonder beheer

Van de half miljoen MKB-bedrijven zitten er 100.000 in bijzonder beheer. Hoewel banken zeggen tot doel te hebben deze ondernemers te laten overleven, gaan tienduizenden failliet.

Ondernemers in bijzonder beheer worden geconfronteerd met meer rentelasten, extra aflossingen en extra kosten voor financieel advies. Leo Horden van grand café De Kater in Wageningen kan erover meepraten. Hij zit al twee jaar in bijzonder beheer. Oktober 2013 zegt zijn bank de financiering op en verlaagt de rekening-courant van €65.000 naar €15.000. Vanaf dat moment moet Horden maandelijks extra aflossen en zijn levensverzekering van €40.000 aan de bank verkopen. Ook moet hij €4500 per maand extra aflossen op zijn hypotheek, ondanks de overwaarde van het onroerend goed.

Na een stroom klachten van ondernemers, besloot de financiële waakhond AFM het reilen en zeilen van de afdelingen Bijzonder Beheer te onderzoeken. Opmerkelijke conclusie: er zijn geen misstanden. De Nederlandse Vereniging van Banken wilde wel een handreiking doen. Die handreiking gaat vooral over de communicatie: ondernemers moeten goed geïnformeerd worden als ze in bijzonder beheer komen. Alsof het door de slechte communicatie komt dat bedrijven failliet gaan.

Ex-bankier Werkman schetst een beeld van banken die alleen uit zijn op het veiligstellen van de eigen positie. Als de bank voldoende zekerheden heeft waardoor haar schade nihil is, wordt de stekker er over het algemeen uitgetrokken. Zijn gouden tip voor ondernemers: houd altijd de controle over je bedrijf. Als het slecht gaat met je zaak moet je laten zien dat je je maatregelen hebt genomen en een herstelplan klaar hebt. Zorg dat je uit handen blijft van de boefjes van bijzonder beheer.

Reageer op dit artikel