nieuws

CNV: Schaf minimum jeugdloon af voor 18-plussers

Horeca

‘Het minimum jeugdloon moet worden afgeschaft. Jongeren vanaf 18 jaar verdienen een volwaardig loon voor het werk dat ze verrichten.’ Daarvoor pleit jongerenvoorzitter Michiel Hietkamp van vakbond CNV woensdag 14 oktober tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

CNV: Schaf minimum jeugdloon af voor 18-plussers

Wetenschappers, organisaties van jongeren en werkgevers komen dan aan het woord. Het gesprek is een voorbereiding op een Kamerdebat later dit jaar over het minimumjeugdloon. Werknemers onder de 23 jaar krijgen nu niet het wettelijk minimumloon, maar het wettelijk minimum jeugdloon. ‘Een 18-jarige heeft nu nog recht op een minimumloon van 686,05 euro per maand en kan daar heel moeilijk van rondkomen’, zegt Hietkamp. ‘Voor iedereen van 23 jaar en ouder is het wettelijk minimum 1.507,80 per maand. Het CNV vindt dat voor hetzelfde werk hetzelfde loon moet worden betaald. Het mag niet uitmaken of je een vakkenvuller bent van 18 of 24’.

Minimum jeugdloon

Tegenstanders van afschaffing van het minimum jeugdloon gebruiken vaak het argument dat de werkloosheid erdoor zal toenemen. Hietkamp: ‘Maar volgens het CNV bewijzen voorbeelden uit het buitenland dat die zorg onterecht is. Zo is in Engeland het minimumjeugdloon al afgeschaft en daar is de jeugdwerkloosheid niet gestegen. Bijkomend voordeel van betaling van een volwaardig loon is dat de jongeren eerder pensioen kunnen opbouwen. Veel jongere leden van het CNV zijn bezorgd over hun pensioenuitkering.’

Reageer op dit artikel