nieuws

Hoogste vacaturepiek in de horeca sinds 2008

Horeca 2718

In de horeca is een sterke vacaturegroei zichtbaar: in 2016 kwamen er in de horeca alleen al 18.000 banen bij. Horeca profiteert van de economische groei omdat mensen meer besteedbaar inkomen hebben en vaker buiten de deur gaan eten.

Hoogste vacaturepiek in de horeca sinds 2008

Ook de structurele groei van buitenlandse toeristen in Nederland speelt een belangrijke rol in de vacaturepiek. Zo blijkt uit recente rapporten van werk.nl (onderdeel van UWV) en het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

De vacaturepiek is niet zo hoog geweest sinds 2008. De groei in werkgelegenheid in de horeca gaat tot 2018 nog aanhouden. Kan de horeca deze groei wel aan als het gaat om personeel?

Hoogste piek sinds 2008

Horeca heeft als branche na Informatie en communicatie de hoogste vacaturegraad. Het aantal openstaande vacatures per duizend banen van werknemers kwam in het eerste kwartaal van 2017 uit op 42. Dit blijkt uit de vacaturegraadmeter van het CBS.

Gemiddeld waren er in het eerste kwartaal 13.860 openstaande horeca vacatures. De hoge vacaturegraad hangt samen met het grote aandeel oproepkrachten, tijdelijke contracten en hoog personeelsverloop.

>>Lees hier alles over Personeel

 

Hotelvacatures

Uit de data van Hotelprofessionals.nl, vacaturesite voor de hotellerie, is gebleken dat er een flinke stijging is hun aanbod van hotelvacatures.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2016 en het eerste kwartaal van 2017 zijn er 103 procent méér hotelvacatures geplaatst. Deze stijging is onder andere te wijten aan dat er meer hotels bij de vacaturesite zich aansluiten en dat nieuwe hotels als paddenstoelen uit de grond schieten.

Flinke vacaturepiek keukens

Een aandachtspunt is het toenemend te kort aan gekwalificeerd personeel als (chef-) koks. Dit merkt vacaturesite Hotelprofessionals.nl ook. In vergelijking tot het eerste kwartaal van 2016 was er in het eerste kwartaal van 2017 een stijging van 112 procent in het aantal keukenvacatures.

Omzet horeca groeit, maar lonen blijven achter

De lonen in de horeca liggen veelal lager dan in vergelijking met andere branches. In 2016 is gebleken dat de loonkosten per gewerkt uur voor de horeca het laagst (18 euro) was in vergelijking met andere branches.

In alle branches stegen de loonkosten per gewerkt uur tussen 2006 en 2016 met gemiddeld 22 procent, in de horeca slechts met 13 procent. Ook verdient 13 procent van de werknemers in de horeca het minimumloon, het hoogste percentage van alle branches. Daarnaast zijn er het minste aantal topverdieners werkzaam in de horeca. Slechts 0,2 procent verdient een ton of meer.

Flexibele contracten en veel jongeren

Flexibele arbeidsrelaties in de horeca zijn tussen 2004 en 2014 sterk gestegen (+69 procent).  Van de mensen die in de horeca werken, werkt 31 procent minder dan 12 uur per week. Dit is in vergelijking met het totaal werkzame beroepsbevolking, met 12 procent, fors hoger. Bijna de helft van de werkenden in de horeca is tussen de 15 en 25 jaar oud. Ook zijn er veel middelbaar of laagopgeleide mensen werkzaam (87 procent). Dat is veel, gemiddeld is 65 procent van de werkenden middelbaar of laagopgeleid. Dit komt (deels) door het hoge aantal scholieren en studenten die in de horeca werkzaam zijn.

>>Leestip: Vakantiekrachten horeca: hoe houd ik de rotte appels buiten mijn bedrijf?

Werktijden, tijdelijke contracten en arbeidsloon zijn enkele van de belangrijkste punten waarover FNV Horeca deze zomer met KHN afspraken wil maken. Dit zou moeten leiden tot een nieuwe horeca-cao.

Download hieronder het rapport ‘Werkgelegenheid in de horeca’ van Werk.nl

Reageer op dit artikel