nieuws

Aantal vacatures naar nieuw record

Horeca 915

Het aantal openstaande vacatures is in het tweede kwartaal van 2018 uitgekomen op een nieuw record. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd het vorige recordaantal van eind 2007 met 2000 stuks overtroffen.

Aantal vacatures naar nieuw record

Eind juni telde het statistiekbureau in totaal 251.000 vacatures, wat neerkomt op een toename van 16.000 in het tweede kwartaal. Inmiddels groeit het aantal openstaande vacatures al vijf jaar elk kwartaal. Het laatste dieptepunt werd medio 2013 bereikt met 91.000 vacatures.

Vooral in de handel en de horeca is de vraag naar personeel sterk toegenomen. Ook in de zakelijke dienstverlening, het onderwijs en de industrie kwamen er meer vacatures bij. Alleen in de financiële dienstverlening was er in het tweede kwartaal sprake van een kleine afname.

Het CBS constateert dat de spanning op de arbeidsmarkt verder is opgelopen. Het aantal werklozen daalde afgelopen kwartaal met 14.000, terwijl het aantal banen verder groeide met 52.000 stuks.

Het totaal aan werklozen bedroeg, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 354.000 personen. Op het hoogtepunt in 2014 zat nog 7,8 procent van de mensen werkloos thuis. Sindsdien is de werkloosheid zeventien kwartalen op rij gedaald. De werkloosheid is nog wel hoger dan het laagste punt voor het begin van de crisis. In de tweede helft van 2008 ging het nog om 3,6 procent van de beroepsbevolking.


Iedereen is op zoek naar goede medewerkers. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw vacature wordt ingevuld nu die gezochte ‘horecatijger’ zeldzaam lijkt te worden? En hoe zorg je ervoor dat die medewerker blijft. Misset Horeca vroeg het (ervarings)deskundigen uit de branche en geeft 10 tips.

Gezocht: jonge horecatijger. Tips om personeel te werven

Tips werven personeel

Tip 1.

Vraag je je als ondernemer af wat je meer te bieden hebt dan geld en een baan. Een voorbeeld: een student marketing, die vindt het een mooie ervaring als hij voor een horecazaak de (social media) marketing voor zijn rekening mag nemen. Vraag aan sollicitanten wat ze leuk vinden om te leren, of gaaf vinden om te doen en spring daar op in.

Tip 2.

Kijk bij het aannemen van personeel naar je eigen concept. Heb je een zaak met bijvoorbeeld zeventien koffies op de kaart, in plaats van drie – dan kun je niet alle medewerkers meer opleiden als allrounder, maar moet je specifiek personeel gaan aantrekken.

Tip 3.

Vermeld in een vacature wat je als werkgever te bieden hebt, in plaats van alleen functie-eisen op te sommen.

Tip 4.

Ga met je mensen om zoals je wilt dat jouw mensen met de gasten omgaan. Zet een goede personeelsmaaltijd op tafel, zorg voor een mooie personeelsruimte en wees daarnaast ook betrokken: vraag naar hoe het met een medewerker gaat, bedank ze voor hun inzet en neem iedere dag afscheid van je mensen.

Tip 5.

Wees reëel met vrije dagen, het geboden salaris, het aantal overuren en uitbetaling hiervan.

Nog meer tips om personeel te werven?

Reageer op dit artikel