NOS: 1200 jongeren in de horeca krijgen niet altijd pauze

NOS: 1200 jongeren in de horeca krijgen niet altijd pauze

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat 1200 van de 5000 ondervraagde jongeren - werkzaam in de horeca - niet altijd pauze krijgen. Hier hebben ze volgens de wet wel recht op. De reden? Te druk. Ook zeggen 500 werknemers van 15 jaar dat ze werk doen wat wettelijk nog niet mag; bijvoorbeeld alcohol schenken.

Uit het onderzoek van de NOS blijkt ook dat ruim 400 horecamedewerkers contant worden uitbetaald. Het hoeft niet zo te zijn, maar de kans bestaat dan dat ze zwart werken. Bij ziekte of een ongeval draait de werknemer zelf op voor de kosten. Een deel van hen ziet ook nooit een fooi.

Zo'n vijfduizend mensen vulden op Instagram op verzoek van NOS Stories een vragenlijst in. Veel van hen zeggen blij te zijn met hun werk, maar er worden ook regels overtreden.

Zeker 1200 minderjarigen geven aan niet altijd pauze te krijgen, terwijl ze daar volgens de wet wel recht op hebben. Door de drukte is er niet altijd tijd voor, maar wettelijk hebben minderjarigen iedere 4,5 uur recht op pauze. Ook melden vijfhonderd 15-jarigen dat ze werk doen dat wettelijk niet mag. Ze werken bijvoorbeeld als afwasser met spoelmachines of schenken alcohol.

Daarnaast geven ruim 400 horecamedewerkers aan dat ze contant worden uitbetaald. De kans is groot dat ze dan zwartwerken. Als je dan ziek bent of een ongeluk krijgt, draai je als werknemer zelf op voor de onkosten.

Merel (16) werkte als afwasser in een café en had bijna geen tijd om even te zitten. ‘Soms had ik acht uur gewerkt zonder pauze, omdat het zo druk was. Als ik soms wel een half uur pauze had, werd heel vaak gevraagd of ik toch nog iets wilde doen.’
Christian Paul (16) begon vorig jaar in de bediening en stond de eerste vier dagen meteen achter de bar. ‘Daar moest ik dus ook alcohol schenken, wat eigenlijk niet mag. Ik had geen idee hoe dat moest en ik werd echt in het diepe gegooid.’

NOS Stories heeft voor dit verhaal een enquête verspreid via het eigen Instagramaccount. Zo'n 5000 mensen vulden die in, maar het onderzoek is niet volledig representatief.


Schrijf gratis in voor thema updates van Misset Horeca

Misset Horeca stuurt regelmatig updates per mail over belangrijke thema’s voor de horeca-ondernemer: interieur van je zaak, horecapersoneel, terras, koffie, bier en ook voor starters in de horeca heeft Misset Horeca een update. De nieuwsbrieven bevatten trends, kennisartikelen, nieuws, handige tips en inspiratie van collega’s. Schrijf je gratis in!

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.