Heropenen terrassen 'ludieke' actie, er wordt niet geserveerd

Heropenen terrassen 'ludieke' actie, er wordt niet geserveerd
De terrassen blijven leeg, ook op actiedag 2 maart.

Het heropenen van terrassen door boze horecaondernemers op dinsdag 2 maart krijgt een 'ludiek' karakter. Dat zegt Johan de Vos maandag namens een groep van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De terrassen worden wel opgezet, maar er worden geen consumpties aan gasten geserveerd.

Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep van horeca-uitbaters is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. Dat willen ze laten zien door dinsdag hun terras opgepoetst en wel buiten zetten. Veel terraseigenaren verzinnen er een opvallende actie bij om zoveel mogelijk aandacht te trekken. Zo ook in Papendrecht, waar ze posters plakken met de tekst: 'Terrasje pakken? Extreem besmettingsgevaar'.

'Ondernemer kiest zelf voor wel of geen bediening'

Eerder was het de bedoeling dat er ook bediend zou worden, maar gebleken is dat de meeste ondernemers geen zin hebben in een coronaboete van 4000 euro of in ruzie met de overheid. 'Wel bedienen kan nog steeds, maar die afweging moet elke ondernemer zelf maken,' zegt De Vos. 'Het gaat om een ludieke actie waar iedere afdeling zijn eigen invulling aan geeft. Het is niet de bedoeling dat er geserveerd wordt, al ben ik er voor mezelf nog niet uit of ik me daar wel aan houd.' Zijn collega Gert de Graaf van Cafe De Blaauwe Hand in Nijmegen wil niet zo snel mogelijk open, maar zo goed mogelijk. Hij doet daarom niet mee aan de actie dinsdag.

Burgemeesters die ingelicht werden over de terrassenactie zeiden zonder uitzondering dat ze gaan handhaven als er geserveerd wordt op terrassen, want dat is binnen het coronabeleid verboden. 'Ik heb veel begrip voor de ondernemers, maar ik kan in Breda niet toelaten wat elders gewoon verboden is', aldus burgemeester Paul Depla van Breda.

Tal van lokale KHN-afdelingen riepen de horecabazen in het weekend al op om ingrijpen van politie of handhavers te voorkomen. 'We staan te trappelen om te beginnen aan een heel mooi seizoen. Het is de hoogste tijd. Gasten ontvangen op een terras met de nodige coronamaatregelen is veel veiliger dan toelaten dat er grote groepen in parken neerstrijken', aldus Jan van Hooijdonk, voorzitter van KHN afdeling Arnhem/Renkum. ;'Maar we gaan niet oproepen tot het plegen van een strafbaar feit', zegt voorzitter Ruud Keinemans van KHN-afdeling Zaanstreek.

Keinemans vindt een terras buiten zetten ook niet zo'n goed idee, net als burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem: 'Zeer ongewenst en onverstandig. Uitzetten van terrasmeubilair zou passanten kunnen verleiden om daar met zelf gekochte drank en hapjes bij elkaar te gaan zitten. We moeten nu juist samen volhouden', aldus Marcouch. Ook in plaatsen als Apeldoorn, Deventer, Groningen en Nijmegen klinken dergelijke twijfels. Steden als Haarlem, Middelburg en Hoorn doen helemaal niet mee met de actie. Ook het toeristische Giethoorn haakte af, maar wil wel een 'proeftuin voor de horeca' worden, zoals burgemeester Rob Bats heeft voorgesteld.

Volgens Johan de Vos hebben ondernemers drie opties voor dinsdag. 'Ondernemers kunnen zelf hun keuze maken. Dat kunnen wij niet voor ze doen.

Drie opties voor 2 maart

1 Terras volledig opstellen en gasten bedienen. met alle risico's die daar bij horen. (waarschuwing gemeente of direct een boete van 4.000 euro).

2 Terras openstellen en openen voor gasten om hun eigen (zelf meegebrachte) consumpties te nuttigen. Het is niet toegestaan consumpties uit te delen/verkopen en op je eigen terras te ltaen nuttigen. Maar het laten zitten van mensen op jouw stoelen is niet verboden.

3 Terras neerzetten en afschermen. Mensen naast het terras laten plaatsnemen om zo de absurditeit te laten zien.

De Vos tipt zijn collega's om de lokale regels (APV) goed na te kijken zodat ze weten wat in de eigen gemeente wel of niet mag. 'Dan weet je precies binnen (of buiten...) welke kaders je kunt opereren.'

Het Veiligheidsberaad van de burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praat maandag met de ministers Grapperhaus (Justitie) en De Jonge (Corona) over versoepeling van onder meer het terrassenbeleid.

Restaurants hoger segment: doen niet mee

Vrijdag distantieerden ook diverse toprestaurants zich van de actie om de terrassen zonder toestemming te heropenen voor gasten. De G4, een samenwerkingsverband van 130 restaurants van Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisinier, JRE-Jeune Restaurateurs en Fine Eastern Restaurants, zei alle begrip te hebben voor de wanhoop en radeloosheid van collega’s bij wie ’t water aan de lippen staat. Maar de club wil echter niet meedoen aan ‘het moedwillig overtreden van de wet’.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.