Lonen horeca stijgen als gevolg van personeelstekorten

Lonen horeca stijgen als gevolg van personeelstekorten
Op het platform RefugeeWork kunnen Nederlandse werkgevers in contact komen met werkzoekende vluchtelingen

Voor het eerst in zeven jaar is de incidentele loonontwikkeling (veranderingen die los staan van cao-verhogingen) in Nederland positief. Vooral in sectoren waar de personeelstekorten groot zijn, zoals de horeca, stijgen de lonen fors.

Het tekort aan medewerkers leidt ertoe dat werkgevers hogere startsalarissen bieden. Blijkt uit een analyse van recent afgesloten cao's en vacatureteksten door ABN Amro. ‘Dit heb ik nog nooit gezien’, zegt Piet Rietman over de loonstijgingen tegen NOS.

De econoom van ABN Amro doet onderzoek naar zogeheten incidentele loonontwikkeling. Dat zijn alle loonstijgingen buiten de cao-afspraken om. Dus bijvoorbeeld startsalarissen, promoties of een hoger loon door meer uren. De laatste jaren zijn dit soort incidentele loonontwikkelingen gemiddeld altijd negatief, zegt Rietman, maar nu is de loonontwikkeling voor het eerst in zeven jaar positief.

5,5 procent meer

Met name in de horeca zijn werkgevers vaker bereid de portemonnee te trekken, schrijft NOS. Iemand die in de bediening begon, kreeg in juli 2020 nog gemiddeld €10,49 per uur, inmiddels is dat gestegen naar €11,08 per uur, blijkt uit de vacatures die Rietman bestudeerde. Dat is een toename van 5,5 procent in een jaar tijd, waarbij de snelste groei zat na de heropening van de horeca.

Sinds 1 juli 2020 is het wettelijke minimum uurloon voor een horecamedewerker van 21 jaar en ouder €10,21.

Toch noemt FNV Horeca-bestuurder Edwin Vlek ook de salarissen die nu gemiddeld geboden worden nog altijd veel te laag. Hier ligt volgens hem een oorzaak van het grote tekort aan personeel in de horeca: mensen kunnen in veel andere sectoren een beter salaris krijgen. Hierdoor is het voor ondernemers ook lastig medewerkers die in coronatijd buiten de horeca zijn gaan werken weer terug te halen.

Dat ziet bijvoorbeeld ook horecaondernemer Eveline Wu. Een deel van haar personeel werkt nu bij de GGD. ‘Daar verdienen ze bakken met geld, dus hoe ga ik hier tegenop bieden?’ Ook haar huidige personeel krijgt meer salaris, zodat zij niet bij de GGD gaan werken.

Wu is eigenaar van vijf restaurants in Eindhoven en Rotterdam, waarvan Mood (in beide steden) de bekendsten zijn. In al haar restaurants kampt ze met tekort aan medewerkers. ‘Een hoger loon bieden is de enige oplossing. Ik bied graag 200 of 300 euro extra salaris, als ik maar personeel kan krijgen. Zo'n groot personeelsprobleem heb ik de afgelopen 20 jaar niet meegemaakt’, zegt Wu.