CDA wil vrijdag signaal van Rutte richting horeca en cultuur

CDA wil vrijdag signaal van Rutte richting horeca en cultuur

Kan premier Mark Rutte vrijdag de horeca en de cultuur heropening per 29 januari in het vooruitzicht stellen, zolang de cijfers niet drastisch verslechteren? Die vraag stelde het CDA donderdag tijdens het coronadebat.

Dat de horeca en de cultuursector nog niet open kunnen noemt CDA-Kamerlid Joba van der Berg 'erg wrang. Het is niet uit te leggen dat bouwmarkten wel open kunnen, maar musea niet.'

Een tijdig signaal voor de horeca en de cultuur is ook nodig 'in verband met de voorbereiding van het plannen van roosters, inkoop, et cetera', zei Van der Berg.

Heropening horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bood vanmorgen voorafgaand aan het coronadebat in de Tweede Kamer de nieuwe horecaroutekaart en hun petitie aan. Met deze actie wil KHN duidelijk maken dat de horeca op een veilige en verantwoorde manier open kan en daar nog deze week duidelijkheid over wil. De branchevereniging zegt veel bijval te krijgen voor heropening.

Acties

KHN maakt zich grote zorgen over de snel groeiende onrust onder de achterban en protestacties die op stapel staan bij horecaondernemers door het hele land. KHN wil voorkomen dat horecaondernemers de komende periode tegenover burgemeesters en handhavers komen te staan, terwijl zij de horeca volop steunen. Het kabinet is nu écht aan zet om verdere polarisatie en ongeregeldheden te voorkomen.

De aanwezige Kamerleden ondersteunen de actie van KHN en begrijpen de noodkreet. Hawre Rahimi (VVD) en Mustafa Amhaouch (CDA) roepen het kabinet op ondernemers helderheid te bieden en willen perspectief zodat de horeca stap voor stap open kan. Léon de Jong (PVV) vindt ‘de veerkracht van de horeca’ echt bewonderenswaardig. Wat de PVV betreft kan de horeca vandaag al open.’