Rutte: bij versoepelingen, coronamaatregelen wel echt naleven

Rutte: bij versoepelingen, coronamaatregelen wel echt naleven
1,5 meter afstand op het terras op het Vrijthof

Als er volgende week versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn, zal het kabinet erop aandringen dat alle protocollen die de laatste tijd ontwikkeld zijn ook echt worden nageleefd. Dat zei premier Mark Rutte tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

VVD'er Judith Tielen wees erop dat er de afgelopen tijd bekeken is hoe allerlei sectoren weer op een veilige manier zouden kunnen heropenen. Ze wilde weten of daar ook rekening mee gehouden is in de rekenmodellen die een belangrijke rol spelen in het bepalen of de coronamaatregelen versoepeld worden en bepaalde sectoren weer open kunnen of niet. 'In de modellen volgens mij beperkt, maar in onze besluitvorming een hele grote rol', zei Rutte daarop.

Als het mogelijk wordt om bijvoorbeeld weer publiek toe te laten bij de sport of in de cultuur 'en ook in de horeca' wordt van die sectoren gevraagd om 'alles te doen' om risico's te minimaliseren. Alles wat effectief gebleken is, in de praktijk en de Fieldlabs 'moet ook echt gebeuren', aldus de premier.

Tielen deed een 'dringende oproep' aan Rutte om deze boodschap onder de aandacht te brengen 'om te laten zien dat ondernemers daarin zelf een rol spelen, want dat willen ze dolgraag'.

'Te weinig handhaving coronamaatregelen essentiële winkels'

CDA-Kamerlid Joba van den Berg merkte op dat er ook bij essentiële winkels, zoals supermarkten, weer moet worden gehandhaafd op een maximale bezetting van 1 persoon per 5 vierkante meter. 'Dat gebeurt voor mijn gevoel op weinig plekken', zei ze tegen Rutte.

De premier onderschreef die oproep. De essentiële detailhandel 'is financieel niet slechter uit de crisis gekomen. Zij hebben een bijzondere verantwoordelijkheid. En ik weet niet zeker of die nu in alle opzichten goed wordt ingevuld', concludeerde Rutte.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.