nieuws

Buitenlanders geven fors minder uit in Nederland

Hotel

Nederlanders gaven in het eerste kwartaal van 2009 tijdens toeristische reizen in het buitenland 1,7 miljard euro uit. Vier procent meer dan een jaar eerder. Buitenlanders gaven daarentegen fors minder uit in Nederland. Buitenlanders gaven in dezelfde periode 1 miljard euro uit in Nederland. 17 Procent minder dan in hetzelfde kwartaal van 2008.

Buitenlanders geven fors minder uit in Nederland

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De uitgaven van buitenlanders in Nederland dalen al sinds het tweede kwartaal van 2008. Vanaf dat kwartaal tot en met het eerste kwartaal van 2009 bedroeg de krimp 12 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Toeristische reizen

De bestedingen van Nederlanders tijdens toeristische reizen in het buitenland zijn daarentegen in de vier kwartalen vanaf het tweede kwartaal 2008 met 7 procent gegroeid.

Spaanse toeristen op bezoek in Nederland hebben in de vier laatste kwartalen 28 procent minder besteed. Ook de uitgaven van Engelsen (-19 procent), Zwitsers (-15 procent) en Duitsers (-14 procent) namen sterk af. Naast de economische recessie speelt ook een rol dat Pasen in 2009 in het tweede kwartaal viel en in 2008 in het eerste kwartaal.

Uitgaven toegenomen

In de periode tweede kwartaal 2008 tot en met het eerste kwartaal 2009 zijn de uitgaven van Nederlandse toeristen in de VS met 36 procent toegenomen. Ook de bestedingen van landgenoten in Zwitserland (15 procent) en Italië (12 procent) zijn flink gestegen.

Reageer op dit artikel