nieuws

Hotel de L’Europe verliest topkok Menanteau

Hotel

Na 16 jaar verliest Hotel de l’Europe haar chef-kok Jean Jacques Menanteau. De Fransman neemt samen met zijn vrouw hotel-restaurant Villa de Duinen in Noordwijk over. Menanteau heropent De Duinen op 1 september na een grondige verbouwing.

Hotel de L’Europe verliest topkok Menanteau

Al sinds 1994 zwaait Jean Jacques Menanteau (53) de scepter in de keuken van Restaurant Excelsior in het Amsterdamse Hotel de l’Europe. Hij had er 22 koks onder zich. Naast Excelsior bevat het beroemde hotel ook Brasserie Le Relais (Bib Gourmand) en Freddy’s Bar.

Menanteau is tot eind augustus in dienst van Hotel de l’Europe, zo laat hij weten. De verbouwing van Villa de Duinen start op 1 juli.

In 2001 werd hij als eerste buitenlandse kok benoemd tot SVH Meesterkok. Hij was daarmee de eerste Franse meesterkok (Maître Cuisinier de France), werkzaam in Nederland, die ook deze Nederlandse titel mocht dragen.

Couverts

Villa de Duinen stamt uit 1902. Het pand wordt nog deze zomer verbouwd. Nu telt het negen hotelkamers en 26 couverts. Volgens Menanteau gaat de natuur de kaart bepalen en gaat hij zo veel mogelijk koken uit de eigen moestuin.

De Fransman kwam ooit voor een tijdelijke baan mee naar restaurant De Oude Geleerde Man, maar verliet Nederland daarna nooit meer.

Opvolging

Het is nog niet bekend wie Menanteau gaat opvolgen bij Excelsior. Hotel de l’Europe ondergaat momenteel een verbouwing waardoor het restaurant tijdelijk gesloten is. Deze sluiting heeft volgens Menanteau niets te maken met zijn vertrek. ‘Deze prachtige nieuwe uitdaging kwam geheel onverwacht op mijn pad.’ Ook met de nieuwe hoteldirecteur, Tom Krooswijk, kan Menanteau het naar eigen zeggen erg goed vinden.

Reageer op dit artikel