nieuws

Ook Shangri La stopt met haaienvinnensoep

Hotel

Nadat recent al vijfsterrenketen Peninsula bekendmaakte te stoppen met het serveren van haaienvinnensoep in hun hotels, volgt nu ook luxemerk Shangri La dat voorbeeld. Vanaf deze maand wordt het omstreden gerecht niet meer geserveerd in hun 72 hotels.

Ook Shangri La stopt met haaienvinnensoep

Peninsula was in november het eerste grote hotelmerk in China dat stopte met de soep gemaakt van haaienvinnen. Symbolisch werd toen het gerecht van de kaart gehaald in hun hotel in Hong Kong, het centrum van de handel in vinnen.

Vlak voor het Chinees Nieuwjaar, vorige week, maakte ook Shangri La bekend de soep niet langer te serveren. Het gerecht was al sinds eind 2010 niet meer á la carte te bestellen, maar op aanvraag nog wel. Intussen hebben 112 Chinese multinationals het ‘Say No’ verdrag getekend waarin ze verklaren bij zakelijke diners en congressen geen haaienvinnensoep te serveren, meldt The Guardian.

Blauwvintonijn

Shangri La gaat meteen een stap verder en onthulde een duurzame vis-beleid, waarin ook het gebruik van bedreigde vissen als blauwvintonijn en Chileense zeebaars uitgefaseerd zal worden.

Lokale dierenwelzijnsorganisaties prijzen het initiatief van de twee grote hotelmerken, maar zeggen er meteen bij dat er nog een lange weg te gaan is. Bij een recent onderzoek door de Hong Kong Shark Foundation bleek dat 98 procent van de 64 grote hotels in Hong Kong een of meer bedreigde zeedieren op het menu hebben. Bijna allemaal serveren ze haaienvinnensoep, een populair gerecht bij bruiloftsfeesten.

Maatregelen

De lokale overheid onderneemt weinig actie daar een eind aan te maken, terwijl uit een enquete bleek dat 88 procent van de bevolking van Hong Kong wil dat die overheid maatregelen neemt tegen het doden van bedreigde diersoorten.

Nog veel hotels in China en Hong Kong hebben de soep op de kaart, variërend in prijs van €55 tot meer dan €120, afhankelijk van de gebruikte haaiensoort.

De haaien worden gevangen en meteen ontdaan van hun vinnen, waarna ze levend worden teruggegooid in zee. Daar sterven ze door verdrinking.

Reageer op dit artikel