nieuws

Rechter verbiedt hotels vertonen tv-beelden

Hotel

Hotel Zuiderduin en Hotel De Boei in Egmond aan Zee mogen geen televisiebeelden meer vertonen. Dit heeft de rechtbank van Alkmaar bepaald. De hotels betalen geen rechten voor het vertonen van de tv-beelden.

Rechter verbiedt hotels vertonen tv-beelden

Videma daagde de hotels die van dezelfde eigenaar zijn, voor de rechter omdat ze niet betalen voor het tv-gebruik. ‘Al in 2007 heeft Videma – een soort Buma/Stemra maar dan voor tv – deze hotels gesommeerd te betalen. Er volgde een sommatie en een dagvaarding, maar de hotels bleven tv-beelden vertonen zonder ervoor te betalen,’ aldus Videma.

Gaan de hotels toch door met het vertonen van televisiebeelden, dan moet voor elke geconstateerde overtreding een dwangsom van vijfduizend euro worden betaald.

‘Het is niet eerlijk dat deze hotels zich aan de betalingsverplichting ontrekt. Vandaar dat we naar het wapen van de dagvaarding hebben moeten grijpen.’

Videma noemt de weigering van deze twee hotels een uitzondering op de regel.

Videma in de hotellerie

Stichting Videma behartigt de belangen van vrijwel alle publieke en commerciële omroepen in Nederland. Hotels moeten toestemming hebben én betalen voor het vertonen van tv-beelden in onder meer de hotelkamers. KHN heeft namens de gehele hotelsector een overeenkomst afgesloten met Videma. Alle rechten op het zakelijk gebruik van tv zijn gebundeld in één licentie. Meer dan 2300 hotels maken gebruik van de regeling die destijds is afgesproken.