nieuws

Rotterdamse hotels boos over nieuwe ‘beddentaks

Hotel

Hotels in Rotterdam houden aan de Tour de France wellicht minder geld over dan ze hadden gehoopt. Een deel van de extra inkomsten door het wielerfeest raken ze weer kwijt aan de 5,5 procent toeristenbelasting die de stad wil gaan invoeren per 1 juli.

Rotterdamse hotels boos over nieuwe ‘beddentaks

Hotelkamers in Rotterdam zitten begin juli juist extra vol vanwege de Tourstart in de Maasstad.

De omstreden logiesbelasting kan nog van tafel, mits voor 1 oktober een alternatief plan op tafel ligt. Anders moet vanaf die datum met terugwerkende kracht tot 1 juli, 5,5 procent belasting worden geheven over iedere overnachting.

De gemeente Rotterdam kent nog geen toeristenbelasting. De opbrengst van de ‘beddentaks’ – geraamd op 2, 5 miljoen euro – wordt volledig gebruikt voor het organiseren van evenementen.

Hotelkamers boeken

Volgens De Telegraaf is het doorberekenen van de belasting niet mogelijk, omdat hotelgasten hun kamers al maanden van te voren hebben geboekt. De gemeente weerlegt dit bij monde van wethouder Schrijer. ‘Hoteliers weten al sinds december 2009 van de belasting af.’

Freek van der Valk, bestuurslid van KHN en general manager van het Van der Valk hotel in Ridderkerk vindt het jammer dat de stad de rekening bij de hotels neerlegt. ‘Hotels kunnen dit niet doorberekenen aan gasten. De Tour de France is zeker interessant voor hotels, maar het doet wel pijn als we straks logiesbelasting moeten afdragen. De politiek heeft zich niet gerealiseerd dat hotelkamers lang van te voren worden geboekt’, zo meent hij.

Tour Lucratief voor Rotterdam (Videoverslag in Misset Horeca Live)

Reageer op dit artikel