Sandton Hotel Broel in Kortrijk failliet

Sandton Hotel Broel in Kortrijk failliet

Hotel Broel in Kortrijk, onderdeel van Sandton, is deze week failliet verklaard. Een slepend conflict met de vastgoedeigenaren is het hotel uiteindelijk fataal geworden.

Het Belgische hotel maakte sinds eind 2010 deel uit van de Sandton Hotels portfolio. Destijds was Sandton optimistisch dat de exploitatie rendabel te krijjgen was.

De groep heeft daartoe in de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in operationele zaken. Tegelijkertijd werden noodzakelijke investeringen aan en in het sterk verouderde pand niet uitgevoerd. Een jarenlang slepend conflict hierover met de vastgoedeigenaren heeft er nu toe geleid dat het doek is gevallen voor Hotel Broel.

Rogier Braakman, oprichter en directeur van Sandton Hotels: ‘We hebben er hard voor gevochten om het hotel overeind te houden.’

Bod op vastgoed

Recent heeft Braakman zelfs nog een bod gedaan op het vastgoed om het heft in eigen hand te kunnen nemen en de broodnodige vastgoedinvesteringen zelf te verrichten.

‘Helaas gingen de eigenaren daar niet in mee, noch verrichtten zij deze investeringen zelf. Wij hebben tot onze grote spijt niet de kans gekregen een andere oplossing voor te stellen en betreuren deze gang van zaken enorm. Het is vooral voor onze loyale medewerkers een harde klap dat er op deze manier een einde komt aan wat een bloeiende toekomst had kunnen worden.’

Eerder ontstond een conflict tussen Sandton en de vastgoedeigenaar. Sandton had maanden huurachterstand en ging naar de rechter om zich te beschermen tegen de eigenaar.

Geen gevolgen voor andere hotels

Het einde van Hotel Broel in Kortrijk heeft geen gevolgen voor de andere hotels in de Sandton-portfolio - de exploitatie van Broel is ondergebracht in een volledig losstaande entiteit.

Sandton zit momenteel in een transitie, waarbij een deel van de portfolio wordt omgevormd tot Pillows hotels. In Nederland en België is met dit traject een investering van 7 miljoen euro gemoeid.

Momenteel is het Amsterdamse hotel De Filosoof gesloten en zal deze zomer heropenen als Pillows Amsterdam Vondelpark. Andere Sandton hotels volgen.

Sandton heeft, na het eerdere vertrek van Bad Boekelo uit de groep, nu tien hotels. De groep staat met een omzet van 15,5 miljoen euro op plek 75 in de Misset Horeca Top 100 Grootste Bedrijven en Merken.