nieuws

Utrecht scherpt regels verhuur via Airbnb aan

Hotel 1740

De Utrechtse gemeenteraad heeft ingestemd met plannen de regels voor verhuur van kamers en appartementen via platforms als Airbnb aan te scherpen. Net als in Amsterdam en Rotterdam wordt het maximum aantal nachten per jaar op 60 gezet.

Utrecht scherpt regels verhuur via Airbnb aan

Het aantal klachten van overlast van toeristen in appartementen die zijn verhuurd via platforms als Airbnb zijn in Utrecht op twee handen te tellen, toch wil de gemeente de regels aanscherpen, schrijft De Utrechtse Internet Courant (DUIC).

De gemeenteraad wil Utrecht op één lijn brengen met Amsterdam en Rotterdam wat betreft de regels voor particuliere verhuur van kamers en appartementen aan toeristen. Onder meer wordt – net als in die andere steden – een maximum ingevoerd van 60 verhuurde nachten per jaar, gekoppeld aan een meldplicht.

Airbnb in Utrecht

De verwachting is dat het aantal Utrechtse accommodaties op Airbnb en andere platforms de komende jaren blijft groeien, volgens onderzoekers van Universiteit Utrecht. In Amsterdam, een van Europa’s meest populaire steden op Airbnb, is al langere tijd overlast. Tot voor kort waren er nauwelijks regels en al helemaal geen handhaving in Amsterdam. De gemeente heeft daar inmiddels strenge regels ingevoerd en is regelmatig met Airbnb in gesprek over naleving daarvan.

De Utrechtse raad wil zulke overlast voor zijn, door op tijd regels in te voeren. ‘We zijn blij dat het college niet heeft gewacht tot er in Utrecht sprake is van Amsterdamse toestanden’, zegt Groenlinks-raadslid Thijs Weistra tegen DUIC. ‘Voorkomen is beter dan genezen.’

Reageer op dit artikel