nieuws

OM eist celstraf en tonnen hoge boete in zaak rovende butler Huis ter Duin

Hotel 434

Tegen een voormalig butler van het chique Noordwijkse hotel Huis ter Duin is dinsdag dertig maanden cel geëist, waarvan twaalf voorwaardelijk. Ook moet hij van het Openbaar Ministerie ruim drie ton schadevergoeding betalen en ook nog eens 465.000 euro aan crimineel verkregen geld terugbetalen aan de Staat.

OM eist celstraf en tonnen hoge boete in zaak rovende butler Huis ter Duin

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte langdurig en meermalen misbruik gemaakt van het volste vertrouwen dat in hem was gesteld. De 44-jarige man was persoonlijk assistent van de eigenaresse van het hotel. Hij wist de hand te leggen op sieraden van zijn bazin en van de vaste gasten. Hij kreeg de juwelen in bewaring of om te laten reinigen bij een juwelier.  Vervolgens liet hij, volgens het Openbaar Ministerie, de kostbare diamanten vervangen door goedkope zirkonia’s, met de bedoeling de diamanten door te verkopen. Dat deed hij met zijn vertrouwenwekkende voorkomen en vlotte babbel, stelt het OM. Verder had hij voor een bejaarde vrouw haar sieraden laten taxeren, maar die zag ze nooit meer terug.

Neppers

De butler leefde ook op opvallend grote voet, zei een bron eerder tegenover De Telegraaf. ‘Zo zette hij regelmatig de bloemetjes buiten in het ultraluxe Burj Al Arab-hotel in Dubai. Daar huurde hij dan een suite.’

De man viel in maart 2016 door de mand toen zijn partner de gestolen diamanten aanbood bij een diamantair die de unieke kenmerken ervan herkende. De eigenaresse van het hotel controleerde daarna haar eigen sieraden in de kluis, maar ook daarin zaten alleen nog maar neppers.

Commercieel directeur van Huis ter Duin Stefan Stokkermans wilde destijds niet ingaan op de zaak, omdat deze volgens hem een privé-aangelegenheid is en de diefstal niet met het hotel te maken heeft. Volgens Stokkermans is de butler nooit willekeurige hotelkamers binnengegaan om daar spullen van gasten te ontvreemden, hij deed het alleen met juwelen die door vrienden en familie van de eigenaren bij hem in bewaring waren gegeven.

Het onderzoek liep al sinds 2016. De uitspraak is over twee weken.

Reageer op dit artikel