nieuws

Vier en drie jaar cel voor ‘hotelpiraten’

Hotel 147

Hotelpiraten Jan V. (63) en Jolanda H. (54) moeten vier en drie jaar de cel in. Dat bepaalde de rechtbank in Assen dinsdag. De twee reisden van augustus 2017 tot half augustus vorig jaar door Nederland en sliepen in een groot aantal hotels en bed and breakfasts zonder te betalen. Ze vertelden smoesjes waarom dat niet lukte en beloofden telkens alsnog te betalen, maar gingen er daarna stiekem vandoor.

Vier en drie jaar cel voor ‘hotelpiraten’

Het stel lichtte ook particulieren op. Met een zielig verhaal haalden ze met name leden van kerkgenootschappen over om hen geld te geven. Die kregen dat niet meer terug. Meer dan zestig ondernemers en particulieren trapten erin, sommigen zijn voor 100 euro gedupeerd, anderen voor duizenden. Het stel stapte zelf naar de politie toen een hoteleigenaar een foto van hen op Facebook plaatste.

‘Ik wil hier beslist niet de indruk wekken dat het jaar waarin wij rondtrokken een feestje was’, zei V. tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. ‘We hebben foute keuzes gemaakt. Als we eerder hulp hadden gezocht, was dit nooit gebeurd’, reageerde zijn vrouw.

De meeste gedupeerden komen uit Noord-Nederland en Overijssel. In een hotel in Ootmarsum sliep het stel elf nachten. Ze betaalden het eerste deel wel en vroegen daarna verlenging voor een aantal nachten. De dag waarop ze alles zouden afrekenen, bleken ze vertrokken.

Veiligheid in de horeca: geef horecapiraten geen kans

Kerkgangers bezochten ze thuis, nadat ze in bibliotheken namen en adressen hadden opgezocht. H. verdiepte zich van tevoren in hun privéleven op Facebook. Ze praatten zich bij mensen naar binnen, wonnen het vertrouwen en vroegen dan om geld.

V. licht al 23 jaar mensen op, bleek tijdens de rechtszaak. Hij is vaak veroordeeld. In 2003 leerde H. hem kennen. Zij is inmiddels vier keer veroordeeld. Beiden hebben een persoonlijkheidsstoornis en zijn in de gevangenis met therapie begonnen om hun leven te beteren.

Reageer op dit artikel