Eden Hotels stapt in alle hotels over op Dutch Cuisine-ontbijt

Eden Hotels stapt in alle hotels over op Dutch Cuisine-ontbijt
Leon Looijenstein, chef-kok bij restaurant The LivingRoom en Monique Mulder, bestuurslid Dutch Cuisine.

Eden Hotels gaat als eerste hotelketen van Nederland het ontbijt verduurzamen op basis van de uitgangspunten van Dutch Cuisine. Hiermee verlaagt de hotelketen de klimaatimpact. Eden Hotels directeur Léon Dijkstra tekende in Hotel Babylon in Den Haag de overeenkomst met Dutch Cuisine. Dit is het eerste hotel van Eden Hotels waar het Dutch Cuisine-ontbijt wordt geserveerd, de overige twaalf Eden Hotels volgen nog dit jaar.

Met minder vlees, meer groente en de focus op streekproducten staat Dutch Cuisine garant voor een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot. En zo begint bij Eden Hotels een beter milieu: met een duurzamer Dutch Cuisine-ontbijt.

Naast de lokale ham en kaas staat bij Babyon biologische appelsap uit Lisse op het buffet, net als een oer-Hollandse jam van uitsluitend Nederlands fruit. Ook de tomaten komen uit de regio. De komende tijd worden steeds meer ontbijtproducten vervangen door een Nederlandse tegenhanger.

Het ontbijt is een start om later alle andere menu’s te gaan verduurzamen. Het levert restaurant The LivingRoom meteen een plekje op in een van de Dutch Cuisine stadstours door Den Haag, waarmee de Nederlandse keuken uit deze regio op de kaart wordt gezet.

Monique Mulder, bestuurslid Dutch Cuisine: 'We zijn bijzonder vereerd dat Eden Hotels als totale hotelketen haar ontbijt wil verduurzamen volgens de uitgangspunten van Dutch Cuisine. Door de omvang van Eden Hotels Group, zetten we samen een grote stap richting het verlagen van de klimaatimpact.’

Voorstander van duurzaamheid

Leon Looijenstein, chef-kok bij restaurant The LivingRoom, is groot voorstander van duurzaamheid: 'Waarom zou je iets van ver halen, als we hier net zulke mooie producten hebben? Eigenlijk is het heel logisch om je te richten op wat het land en het seizoen te bieden hebben. De eerste zes lokale ontbijtproducten die we vanaf vandaag bij het ontbijt aanbieden dragen al aanzienlijk bij aan verduurzaming – en de komende tijd gaan we steeds een stapje verder.’

Looijenstein probeert zoveel mogelijk volgens de principes van Dutch Cuisine te koken: in lijn met de lokale eetcultuur en het seizoen, gezond voor mens en voor de aarde, eten wat de natuur ons biedt en bewust kiezen voor kwaliteit. ‘Dat vergt soms wat creativiteit, maar is vooral een hele leuke uitdaging. Hoe creëer je bijvoorbeeld een veganistisch gerecht dat ook vleeseters lekker en interessant vinden? Dat soort uitdagingen ga ik graag aan!’

Over Eden Hotels

Eden Hotels is een Nederlands familiebedrijf dat al sinds 1947 bestaat en inmiddels een groep is van dertien stadshotels: American Hotel Amsterdam, The Lancaster Hotel Amsterdam, Eden Hotel Amsterdam, The Manor Amsterdam, City Hotel Hengelo, Crown Hotel Eindhoven, Holiday Inn Eindhoven, Babylon Hotel Den Haag, Designhotel Maastricht, City Hotel Groningen, Oranje Hotel Leeuwarden, The ED Amsterdam en het Savoy Hotel Rotterdam.

Over Dutch Cuisine

Dutch Cuisine is een beweging die de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart zet en zich daarbij richt op het verduurzamen van de voedselconsumptie. In de keuken spelen verse groenten de hoofdrol, en vlees en vis een bijrol.

Dutch Cuisine staat voor onverwachte combinaties met regionale en internationale ingrediënten die puur en lekker zijn en naar de natuur smaken. Dutch Cuisine maakt de unieke en creatieve identiteit van de Nederlandse keuken zichtbaar en tastbaar. Daarbij worden vijf principes gehanteerd die duurzaam zijn voor mens en milieu: cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde.