Komst luxehotel Rosewood naar Amsterdam nu officieel: open in 2023

Komst luxehotel Rosewood naar Amsterdam nu officieel: open in 2023

Lang werd geheimzinnig gedaan over de komst van luxemerk Rosewood naar Amsterdam, nu heeft de hotelgroep officieel bevestigd wat al jaren publiek geheim is. Rosewood opent in 2023 in het voormalig Paleis van Justitie aan de Prinsengracht een luxe hotel met 134 kamers, drie restaurants en wellness.

Rosewood Amsterdam wordt waarschijnlijk het laatste nieuwe hotel in de binnenstad voor lange tijd. Onder de geldende hotelstop zou het hotel er niet kunnen komen, maar de plannen dateren al van vóór het afkondigen van dat moratorium op nieuwe hotels in de stad.

Het hotel gaat opereren in het hoogste segment van de markt en krijgt 134 kamers en suites, drie restaurants, wellness en een Rosewood Spa. Rosewood Amsterdam maakt onderdeel uit van een forse groei in Europa van het merk, dat wereldwijd 28 hotels telt. Momenteel heeft Rosewood 3 hotels in Europa, in Montalcino (Italië), Parijs en Londen.

De komende jaren komen daar acht Europese vestigingen bij: Madrid (2021), Porto Cervo (Italië, 2022), München (2023), Wenen (2023), Edinburgh (2023), Amsterdam (2023), Venetië (2023) en een tweede in Londen (ntb).

Bekende designnamen

Voor het interieurontwerp heeft eigenaar CTF Amsterdam bekende, overwegend Nederlandse, namen uit de designwereld betrokken. Zo buigt het Amsterdamse architectenbureau Kentie & Partners zich over de renovatie van het pand tot een super-de-luxe hotel. Kentie en Partners ontwierp al veel hotels, waaronder citizenM, The Manor, The Hoxton, Soho House, Andaz, StayOkay en Amrâth.

Het interieurontwerp van Rosewood Amsterdam is in handen van de Nederlandse architect Piet Boon van Studio Piet Boon. Boon staat bekend om zijn vermogen om de balans te bewaren tussen functionaliteit, esthetiek en individualiteit. Boon zal de originele elementen en de kenmerkende Nederlandse identiteit van het pand behouden en deze vervlechten met de dynamische uitstraling van het hedendaagse Amsterdam.

Studio Concrete in Amsterdam is aangesteld voor het ontwerp van het hoofdrestaurant van het hotel. Dat moet met zijn frisse en levendige interieur het kloppende hart van het pand worden en zal geflankeerd worden door twee binnentuinen met zitplaatsen. De in Londen gevestigde ontwerpstudio Sagrada, onder leiding van David Almada, is aangesteld om een intieme bar te ontwerpen in warme tinten.

Drie restaurants

Tot de voorzieningen zullen drie restaurants behoren, waarvan één Indiaas restaurant. Ook diverse bars en Sense, een Rosewood Spa waarin ayurvedische behandelingen worden aangeboden. En tot slot een hypermodern wellness- en fitnesscentrum plus een binnenzwembad.

Bovendien zal het hotel ruimte bieden aan meerdere zalen voor evenementen en vergaderingen. Zoals een balzaal van maar liefst 278 vierkante meter met geavanceerde audiovisuele apparatuur en natuurlijk daglicht.

In de gemeenschappelijke ruimtes van het hotel worden decoratieve details aangebracht als eerbetoon aan het karakteristieke karakter van zowel het pand als de stad.

Bijvoorbeeld in de lobby, waar een bibliotheek gehuisvest zal worden met prachtige wetboeken die tegelijkertijd dienstdoen als kunstwerken, foto’s en kunstvoorwerpen.

De bibliotheek zal bovendien onderdak bieden aan een gerenommeerde Indiase Business Club. Deze exclusieve ambiance zal het zakendoen en netwerken op hoog niveau stimuleren. Alle openbare ruimtes kijken uit op drie verschillend aangelegde binnentuinen, een ontwerp van de beroemde landschapsarchitect Piet Oudoff.

Oudoff verwierf internationale bekendheid met zijn werk aan the High Line en The Battery, twee beroemde parken in New York. Piet Oudoff zal zijn bijzondere kwaliteiten gebruiken om het pand verder te verfraaien. Onder meer met de aanleg van weelderige tuinen en gemeenschappelijke buitenruimtes.

Rijke historie

Het hotel zal gehuisvest worden in het voormalige Paleis van Justitie. Dat gebouw is van grote architectonische, historische en sociale betekenis en kijkt uit op de Prinsengracht. Dit is één van de voornaamste grachten in de Amsterdamse grachtengordel die staat opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Paleis van Justitie dateert uit 1665 en is in 1836 uitgebreid door de Nederlandse architect Jan de Greef. Het gebouw heeft meer dan 175 jaar dienst gedaan als het belangrijkste gerechtshof in Amsterdam. Ook is het één van de mooiste voorbeelden van de Greefs klassieke, multiculturele stijl die beïnvloed werd door zijn reizen naar Parijs en Rome.

Het Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) en de stad Amsterdam zijn een nauwe samenwerking aangegaan met de eigenaren om het rijke erfgoed en kenmerkende karakter van dit iconische gebouw te bewaren.

Lange aanloop Rosewood Amsterdam

De realisatie van dit laatste hotel in de binnenstad van Amsterdam kent een lange aanloop. In 2015 verkocht het Rijksvastgoedbedrijf het monumentale pand voor 61,3 miljoen euro aan vastgoedondernemer Louis Meijer. Het is inmiddels ondenkbaar, maar op dat moment sprak de gemeente Amsterdam de nadrukkelijke wens uit dat in het gebouw een luxe hotel zou komen.

Meijer was niet onomstreden en zijn hotelplannen worden tot twee keer toe afgekeurd door de gemeente. Uiteindelijk verkoopt hij het gebouw in 2015 door aan CTF Amsterdam, een bv die eigendom is van CTF Development International en Rosewood Hotel Group, beiden zijn in handen van de Chinese zakenfamilie Cheng.

Ook is bij de aankoop de Amsterdamse vastgoedeigenaar en projectontwikkelaar Aedes Real Estate betrokken, niet onbekend met luxe hotels in de stad. Onder meer Andaz, The Hoxton, Soho House en Hyatt Regency zijn ook van Aedes. In maart 2018 doet Aedes de projectmanagement en uitvoering over aan C&R Hospitality Services (CRHS). Ook deze partij is bekend met complexe hotelrenovaties en -realisaties in de Amsterdamse binnenstad, zoals Sofitel Legend The Grand, NH Collection Grand Hotel Krasnapolsy, Marriot Leidseplein en The Hoxton.

Al meteen bij die aankoop wordt duidelijk dat het door de gemeente gewenste hotel een Rosewood wordt. Op sites van de gemeente, Aedes en Kentie&Partners wordt deze naam genoemd. Alleen Rosewood zelf houdt de kaken op elkaar. Op herhaalde vragen van Misset Horeca de afgelopen jaren naar de plannen, komt steevast het korte antwoord: ‘Rosewood heeft deze plannen niet bevestigd en kan geen commentaar geven.’

Rosewood Amsterdam

CTF lanceerde al wel een website voor het hotelproject, alleen is daar nog geen naam van een operator aan verbonden. Het project wordt zo lang Prinsengracht 432 genoemd. Op de bijbehorende website is de planning te volgen, onder meer voor omwonenden. Eind september 2020 is gestart met sloopwerkzaamheden, gedurende de gehele bouwperiode van 2,5 jaar is de Prinsengracht ter hoogte van het gebouw afgesloten voor verkeer.

Nu is dan eindelijk de kogel door de kerk en verwelkomt Amsterdam met Rosewood Amsterdam in 2023, tien jaar na ingaan van de hotelstop voor het centrum in 2013 en zes jaar na de uitgebreide hotelstop voor de hele stad per 1 januari 2017, een hagelnieuw hotel in de binnenstad. En dan ook nog een van het meest luxe soort. Nu maar hopen dat tegen die tijd de toeristen ook weer kunnen komen.